Două locuri unde poţi degusta vinul de Porto

Depozitul cramei Cockburn's
Depozitul cramei Cockburn's
Vedere asupra raului Douro din apropiere de crama Cockburn's

Vedere asupra raului Douro din apropiere de crama Cockburn’s

După cum probabil ştii deja, Porto este cunoscut în întreaga lume pentru faimosul vin din regiune. Bineînţeles că, fiind deja acolo, a fost unul dintre lucrurile pe care mi-am propus să le fac cel puţin o dată în decursul verii.

Ce este aşa special la vinul de Porto? Pentru mine, el este diferit de toate celelalte tipuri de vin pe care le-am încercat. Indiferent că este ruby, rose,roşu, alb, vintage sau tawny, el este foarte dulce şi cu un procent de alcool între 19% şi 21%, peste media vinurilor normale.

Quevedo

In drum spre Quevedo. Vedere de pe Ponte D.Luis I

In drum spre Quevedo. Vedere de pe Ponte D.Luis I

Primul loc pe care l-am vizitat împreună cu vecinele mele de la acea vreme a fost Quevedo, un local în Vila Nova de Gaia, pe partea cealaltă a râului Douro. A fost interesantă şi plimbarea pe care am făcut-o înainte să îl găsim, pentru că este ascuns printre străduţele din acea parte a oraşului. Era prima dată cândvizitam Vila Nova de Gaia şi mi-a plăcut foarte mult. Străduţele din apropiere de malul răului au acelaşi farmec că şi cele din Porto. Pur şi simplu te invităsă te pierzi printre ele.

Vin Porto de la Quevedo

Vin Porto de la Quevedo

Poate te întrebi de ce dintre atâtea locuri unde puteam gusta vinul de Porto l-am ales chiar pe acesta? Fosta mea colegă de camera auzise că acolo putemasculta fado live. Ce este fado? Cuvântul înseamnă în portugheză “destin” sau “soartă” şi este un gen de muzică tipic acestei ţări. De obicei versurile sunttriste, legate de viaţă, de pierderile prin care trec oamenii de-a lungul vieţii. Cel puţin aşa mi-au explicat portughezii pe care i-am cunoscut.

Ajungând la Quevedo, după ce am fost impresionate de decorul din lemn, cu multe butoaie de vin, am ajuns în sala unde se servea vinul. Acolo, o cântăreaţă cu o voce plăcută a întreţinut atmosfera, cu muzică live, în timp ce noi ne savuram vinul. Nu ne-am putut decide ce să comandăm, aşa că ne-am gândit să încercămcâte puţin din mai multe tipuri de vin. Cu 6 euro, am cumpărat 4 sticluţe, conţinând 4 tipuri diferite de vin: ruby, rose, tawny şi alb. Mi-a fost cam greu sădecid care mi-a plăcut cel mai mult. Cred că în cele din urmă aş prefera tawny, poate şi pentru că în România acest tip de vin nu se găseşte atât de des.

Priveliste de pe Ponte D. Luis I la intoarcerea de la Quevedo

Priveliste de pe Ponte D. Luis I la intoarcerea de la Quevedo

Vizita la Quevedo a fost una foarte interesantă, fiind şi prima dată când gustam vin de Porto. Totuşi am vrut să profit de faptul că eram acolo şi am decis săvizitez încă o cramă de vin.

Cockburn’s

Vizita la crama Cockburn's

Vizita la crama Cockburn’s

A două vizită a fost la crama Cockburn’s. Împreună cu vecină mea din Lituania, am vrut să facem şi o mică croazieră pe răul Douro, iar în preţul de 10 euro pentru croazieră era inclusă şi o degustare de vin. Puteam alege dintre mai multe crame la care putem merge, dar ghidul ne-a sugerat să mergem la Cockburn’s. L-am ascultat şi a fost o alegere bună.

Degustand vin: rosu si tawny

Degustand vin: rosu si tawny

Ce mi-a plăcut foarte mult aici a fost că înainte de a degusta vinurile, am avut parte şi de un tur al depozitelor, împreună cu un ghid. Am aflat foarte multelucruri interesante aici. Cramă este deţinută de familia Symington şi din câte am văzut în filmuleţul care ne-a fost arătat la sfârşit, ei îşi tratează toţiangajaţii că făcând parte din familie.

Vin de Porto: rosu si tawny

Vin de Porto: rosu si tawny

Ghidul ne-a prezentat cum sunt produse cele 3 tipuri principale de vin ale lor: ruby, tawny şi vintage. Ele au câteva caracteristici comune: toate provin dinstruguri roşii şi au procentul de alcool specific vinului de Porto (19-21% – acesta este datorat faptului că fermentarea este oprită după un timp prinadăugarea unui tip de alcool de struguri, dar care are gust neutru, neinfluentand savoarea vinului, ci doar procentul de alcool). În ciuda acestor lucruri, cele 3 tipuri de vin sunt diferite datorită modului în care sunt lăsate la maturare.

Curtea interioara de la crama Cockburn's

Curtea interioara de la crama Cockburn’s

Ce mi-a mai plăcut a fost intrarea în cramă, unde vizitatorii sunt întâmpinaţi în curtea interioară de o viţă de vie care se întinde deasupra întregii curţi, iar pereţii curţii sunt vopsiţi într-un roz pal şi liniştitor, plăcut ochilor. Locul este perfect pentru a savura un pahar de vin de Porto în linişte.

Depozitul cramei Cockburn's

Depozitul cramei Cockburn’s

Aceste două locuri au fost cele în care am degustat vinul de Porto şi ambele mi-au plăcut la fel de mult. Îmi pare puţin rău că nu am reuşit să vizitez maimulte din cramele ale căror litere strălucesc noaptea în Vila Nova de Gaia. Dar asta înseamnă că oraşul mă aşteaptă pentru a le descoperi şi pe celelalte într-o zi 🙂

Curtea interioara de la Cockburn's

Curtea interioara de la Cockburn’s

Depozitul cramei Cockburn's

Depozitul cramei Cockburn’s

Magazinul de la Cockburn's

Magazinul de la Cockburn’s

Am mai scris despre ce poți să faci în Portodespre vinurile portughezedespre Veneția Portugaliei sau despre ce să vizitezi în centrul Lisabonei

You may also like...

8 Responses

 1. Mire spune:

  🙂 Eu am ajuns la Offley si la Graham’s dar mi-a place sa ajung in timp la toate cramele din Vila Nova de Gaia

 2. Mădălina-Ioana Meda spune:

  Si mie, dar din pacate am vazut doar aceste 2 locuri. Sunt sigura ca fiecare crama e speciala. Am gasit si in Timisoara un loc unde au vin de Porto, pentru cand mi se va face dor de el 🙂

 1. martie 6, 2015

  […] interesat de experiențele mele din Portugalia? Am mai scris despre ce poți să faci în Porto, despre vinuri portugheze, despre Veneția Portugaliei sau despre ce să vizitezi în centrul […]

 2. martie 6, 2015

  […] mai scris despre vinuri portugheze, despre sandwichuri portugheze, despre Veneția Portugaliei sau despre ce să vizitezi în […]

 3. martie 6, 2015

  […] mai scris despre vinuri portugheze, despre sandwichuri portugheze, despre Porto sau despre ce să vizitezi în centrul […]

 4. martie 6, 2015

  […] mai scris despre vinuri portugheze, despre sandwichuri portugheze, despre Porto sau despre Veneția […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *