4 locuri de vizitat dimineața în Porto

Piata Bolhao - un loc plin de culoare

Probabil că dacă ai dat click pe acest articol, atenția ți-a fost captată de cuvântul €”dimineața” din titlu. De asemenea, probabil că te întrebi de ce să te trezești de dimineață pentru a vedea anumite locuri, când ai timp întreaga zi să faci asta.

Dacă vizitezi Porto, într-una din zilele petrecute acolo, cred că merită să te trezești puțin mai devreme (chiar dacă seara ai fost în Ribeira sau la Piolho sau prin vreun club). Prima ta oprire ar trebui să fie următoarea:

Librăria Lello

Libraria Lello - poza unei poze

Libraria Lello – poza unei poze

De ce? Pentru că dimineața (între orele 9 și 10) este singurul moment al zilei în care poți fotografia această librărie superbă. Prima dată când am fost acolo, nu știam care parte a librăriei să o admir întâi. Scările de un roșu intens îți sar în ochi de când intri, dar și interiorul făcut din lemn sculptat. Voiam să petrec acolo cât mai mult timp. Așa că am revenit și a două și a treia oară, pentru a admira mai în detaliu arhitectura librăriei și modul cum era decorată.
Majoritatea oamenilor o asociază cu librăria din Harry Potter.

Libraria Lello - te indeamna sa te opresti sa rasfoiesti cel putin una din carti

Libraria Lello – te indeamna sa te opresti sa rasfoiesti cel putin una din carti

În altă ordine de idei, mi se părea foarte amuzant cum îi numeau vecinii mei pe studenții portughezi. Le spuneau „€œHarry Potters” 🙂 De ce oare? Poate pentru că mai mereu îi vedeam în uniforme, care includ un fel de pelerine negre, foarte asemănătoare cu cele din faimosul film cu vrăjitorii. O dată ajunși în anul 2, studenții își câștigă dreptul de a purta faimoasele robe care seamănă mult cu cele purtate de micii vrăjitori din Harry Potter. Privilegiul acesta atrage această denumire primită de străini: „Harry Potters”.

Libraria Lello - scarile care iti capteaza privirea de la intrare

Libraria Lello – pe scarile care iti capteaza privirea de la intrare

Libraria Lello - vedere de la etaj

Libraria Lello – vedere de la etaj

Revenind: librăria Lello trebuie să fie pe lista locurilor de vizitat neapărat în Porto. Iar pentru a păstra amintirea ei cât mai mult timp, este recomandat să mergi dimineața, când poți face și poze.

Libraria Lello - alb - negru

Libraria Lello – alb – negru

UpdateArticolul l-am scris cândva în toamna, dar în luna martie am fost în Porto din nou, chiar dacă doar în vizită. Şi am avut plăcuta surpriză aflu acum se pot face poze pe totparcursul zilei în librărie 🙂 Deci: nu mai e neapărată nevoie te trezeşti dis-de-dimineaţă.

Palacio da Bolsa

De la fereastra din Palacio da Bolsa

De la fereastra din Palacio da Bolsa

Următorul loc vizitat de mine în ziua aceea a fost Palatul bursei. În trecut, bursa portugheza își avea sediul acolo, dar acum, ea se găsește în Lisabona. Vizitele sunt permise doar cu un ghid însoțitor, dar tururile sunt organizate de suficiente ori pe zi, încât nu vei avea mult de așteptat. Am trecut prin fiecare cameră în parte, am aflat întrebuințările fiecăreia și am aflat care este istoria lor.

Palacio da Bolsa - Sala Dourada - Sala de Aur

Palacio da Bolsa – Sala Dourada – Sala de Aur

Palacio da Bolsa - Sala Dourada - Sala de Aur

Palacio da Bolsa – Sala Dourada – Sala de Aur

Palacio da Bolsa - Escadaria Nobre - Scara principala

Palacio da Bolsa – Escadaria Nobre – Scara principala

Fiecare cameră este specială în felul ei, dar cel mai mult m-a impresionat ultima vizitată: camera arabă. Ea este decorată în stil arab, nu pentru că arhitectul ar fi avut o fascinație pentru lumea arabă, ci pentru că s-au gândit că nu există ceva mai exotic de atât. Este de-a dreptul strălucitoare și impresionantă.

Palacio da Bolsa - Salao Arabe

Palacio da Bolsa – Salao Arabe

Palacio da Bolsa - Salao Arabe

Palacio da Bolsa – Salao Arabe

Palacio das Artes

În apropiere de Palacio da Bolsa, se află Palacio das Artes. Mi-a plăcut cum sună numele, așa că am decis să intru. Am aflat că ei găzduiesc mai tot timpul diverse expoziții. În ziua în care am fost acolo, era găzduită o expoziție cu poze alb-negru din Porto și împrejurimi. Cum eu eram fascinată de Porto, mi-a plăcut să văd în alb-negru cum s-a dezvoltat orașul de-a lungul timpului.

Palatul Artelor - cateva poze expuse

Palatul Artelor – cateva poze expuse

Palatul Artelor - un mic selfie cu una din pozele mele preferate

Palatul Artelor – un mic selfie cu una din pozele mele preferate

Mercado Bolhao

Piata Bolhao - un loc plin de culoare

Piata Bolhao – un loc plin de culoare

Piata Bolhao - un loc plin de culoare

Piata Bolhao – un loc plin de culoare

Mercado Bolhao - Mancare delicioasa si ieftina

Mercado Bolhao – Mancare delicioasa si ieftina

Piata Bolhao - un loc plin de culoare

Piata Bolhao – un loc plin de culoare

Piata Bolhao - un loc plin de culoare

Piata Bolhao – un loc plin de culoare

Ultima vizită în ziua aceea a fost pe la ora prânzului, când am mers să văd una din piețele din oraș. Este o piață nu foarte mare, dar primitoare, cu produse proaspete, care sunt aranjate atât de frumos…încât îți vine să cumperi din toate câte ceva. Poți găsi orice de la legume și fructe proaspete, pește, carne, mirodenii, fructe de mare până la suveniruri sau flori. Mi-a plăcut mult și mâncarea de la micile terase din piață: ieftină, foarte bună și foooarte multă.  Cu doar 5 euro poți mânca un meniu incluzând un fel principal, o băutură și o cafea. De asemenea ai multe preparate din care poți alege: majoritatea specific portugheze: diferite tipuri de fripturi, fructe de mare, pește. Sună bine, așa-i?

Cu toate că atunci când ești în vacanță nu prea vrei să te trezești de dimineață, librăria, piața sau cele două palate merită un asemenea sacrificiu.
Ție care ți se pare cel mai interesant? 🙂

Una din stradutele care duc spre Ribeira

Una din stradutele care duc spre Ribeira

You may also like...

2 Responses

  1. Mire spune:

    🙂 Nu am ajuns in locurile acestea, frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *