5 lucruri care merită vizitate în centrul Lisabonei

Miradouro Sao Pedro de Alcantara
Miradouro Sao Pedro de Alcantara

Ce poți să vezi și să faci în Lisabona dacă nu ai foarte mult timp de petrecut acolo? O să îți dau câteva idei, deși sunt sigură că orașul are mult mai multe de oferit.

1. Praca Rossio

La prima vedere, Lisabona mi-a adus aminte destul de mult de Madrid. Cum am văzut această piață, plină de turiști, am asociat-o imediat cu piețele din capitala Spaniei și ca arhitectură, dar și ca €œ”densitate” de turiști. În ziua în care am fost acolo, în piață se filma ceva, un film probabil. Din această piață pornesc 2 străzi cu nume interesante: Rua da Prata (strada de argint) și Rua Aurea (strada de aur). În trecut, toți comercianții care aveau obiecte de aur sau argint le vindeau pe aceste străzi. În zilele noastre, pe străzi sunt situate multe magazine cu acest specific.

Praca Rossio

Praca Rossio

2. Muzeul Mude

Pe strada Augusta, care de asemenea se „desprinde” din piața Rossio este situat muzeul Mude, un muzeu de design și modă. Deși nu am intrat înăuntru, fațada lui era foarte interesant decorată. Ghicește cu ce?

Cu plăci de surf. Am aflat că fațada este mereu redecorată, de fiecare dată cu alte obiecte. Cuvântul „mude” înseamnă schimbare în portugheză. Interesant ales numele, așa-i?

Muzeul Mude

Muzeul Mude

Muzeul Mude

Muzeul Mude

3. Praca do Comercio

Este cea mai mare piață din Lisabona. Am înțeles că aici se adunau în trecut comercianții, fiecare cu produsele tradiționale pe care doreau să le vândă. În mijlocul pieței tronează o statuie dedicată unuia din regii Portugaliei, regele Jose I, fiindcă el a fost cel care a reconstruit piața după ce a fost distrusă de un cutremur în 1755. Piață este chiar pe malul râului Tagus, unde te poți relaxa în voie și te poți încărca cu energie pentru a descoperi cât mai mult din oraș.

Statuia lui Isus Hristos, asemanatoare cu cea din Rio de Janeiro

Statuia lui Isus Hristos, asemanatoare cu cea din Rio de Janeiro

Praca do Comercio

Praca do Comercio

Dansatoare pe strazile Lisabonei

Dansatoare pe străzile Lisabonei

Intrare in Praca do Comercio

Intrare în Praca do Comercio

4. Barro Alto

Este cel mai renumit loc pentru a ieși în oraș, pentru că viața de noapte este în toi aici. Localnici și turiști se adună odată cu lăsarea nopții pe străduțele mici, care te cuceresc de la prima vizită, pentru a socializa și a petrece timp împreună cu prietenii și bineînțeles, a cunoaște oameni noi.
Aici am văzut și tramvaiele acelea vechi, dar care încă funcționează și în zilele noastre. Ele urcă și coboară, în special pe străzile care sunt situate în pantă (cam majoritatea străzilor din centrul vechi al orașului, la fel ca și cele din Porto – am scris aici despre Porto). Credeam la început că tramvaiul are doar scop turistic, dar am aflat că este transport în comun public. Totuși mi s-a părut destul de scump: 3.6 euro un bilet.

Plimbare prin Barro Alto

Plimbare prin Barro Alto

Tramvaiul gablen, specific orasului

Tramvaiul gablen, specific orașului

Cunoscutul tramvai al Lisabonei

Cunoscutul tramvai al Lisabonei

Undeva in apriopere de Barro Alto

Undeva în apriopere de Barro Alto

5. Miradouros

Nu prea știu cum să traduc cuvântul acesta în română. Google translate spune că înseamnă „belvedere”. Sunt locuri de unde poți să ai parte de priveliști minunate asupra orașului. Cum Lisabona este situată într-o zonă deluroasă, sunt multe locuri de unde te poți bucura de asemenea priveliști. Eu am văzut doar două dintre ele, și anume: Miradouro de Santa Catarina și Miradouro Sao Pedro de Alcantara. Primul oferă o vedere foarte frumoasă asupra râului Tagus și a podului 25 Aprilie (podul cel vechi al orașului, cel care aduce cu cel din San Francisco).
Cel de-al doilea, Miradouro Sao Pedro de Alcantara oferă nu numai o priveliște de neuitat asupra clădirilor din Barro Alto și din cartierele mai îndepărtate, dar este și un loc perfect de relaxare după ce ai urcat până aici. Este amenajat un parc micuț, unde te poți odihni la umbră.

Miradouro Sao Pedro de Alcantara

Miradouro Sao Pedro de Alcantara

Miradouro Sao Pedro de Alcantara

Miradouro Sao Pedro de Alcantara

Miradouro de Santa Catarina

Miradouro de Santa Catarina

6. Ce să mănânci și să bei în Lisabona

Să nu uităm de una din activitățile mele preferate: mâncatul. Am vrut să mănânc ceva tradițional, așa că am încercat și aici bifanas. Sandwich-uri din acelea mari, cu muuultă carne. Am mâncat undeva în apropiere de Praca Rossio, însoțite bineînțeles de berea cea mai răspândită în sudul Portugaliei: Sagres. Apoi am fost undeva tot în apropiere, unde am gustat un fel de desert: ginjinha. E un fel de vișinată, dar cel mai mult mi-a plăcut cum era servită: în păhărele mici de ciocolată, absolut delicioase 🙂

Ginjinha

Ginjinha

Cam atât am văzut eu în partea istorică a Lisabonei. Citește și următorul articol, pentru a afla mai multe despre partea nou construită a orașului.

Poti citi si despre vinurile portughezedespre sandwichurile portughezedespre Porto sau despre Veneția Portugaliei.

Miradouro Sao Pedro de Alcantara

Miradouro Sao Pedro de Alcantara

You may also like...

3 Responses

  1. martie 5, 2015

    […] Cinci lucruri pe care trebuie să le vizitezi în centrul Lisabonei  […]

  2. martie 5, 2015

    […] Am mai scris despre ce poți să faci în Porto, despre vinurile portugheze, despre Veneția Portugaliei sau despre ce să vizitezi în centrul Lisabonei […]

  3. martie 18, 2015

    […] Ești interesat de experiențele mele din Portugalia? Am mai scris despre ce poți să faci în Porto, despre vinuri portugheze, despre Veneția Portugaliei sau despre ce să vizitezi în centrul Lisabonei […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *