Am greșit datele când am rezervat biletele de avion. Ce fac?

De fiecare dată când rezervam bilete de avion online, aveam impresia că lucrez cu o bombă care stă să detoneze la cea mai mică greșeală pe care urma să o fac. Un nume scris greșit, un click în plus, o dată greșită sau faptul că nu ai citit politica bagajelor, pot să te facă să plătești câteva zeci, chiar sute de euro atunci când ajungi să te urci în avion, sau chiar să ajungi la aeroport degeaba.  Eu, weekendul ăsta, mi-am dat seama că oricine e supus greșelii. Oricât de atent ești, poți să o pățești.

După ce am rezervat 2 bilete de avion, BudapestaDubai și Abu DhabiNew Delhi, mai trebuia să rezerv și CalcuttaBangkok. Între timp, îmi activez 3D Secure pentru unul dintre cardurile ING, iar când trebuie să plătesc cel de-al treilea bilet de avion (CalcuttaBangkok) îmi dau seama că mi-am uitat parola pe care tocmai o setasem (da, uneori chiar pot fi atât de idiot). Mut bani de pe un cont pe altul (transferuri între cardurile proprii ale aceleiași bănci sunt instant) și încerc să plătesc cu cel care nu are 3D Secure. Între timp, rezervarea pe care o făcusem pe siteul celor de la Thai Airways se resetează și trebuie să o iau de la capăt. Oh noIntroduc din nou datele, plătesc, primesc confirmarea pe mail și surpriză: tocmai aveam rezervată o cursă CalcuttaBangkok pe data de 25 martie, pe când eu aveam planificat să ajung în India pe 30 mai și trebuia să plec pe 25 iunie.

După ce îmi spun în gând “bă cât de idiot poți să fii?” de vreo 3 ori, ca să-mi dau seama ce tâmpenie tocmai făcusem, m-am pus să-mi repar greșeala.

Așa că uite ce-i de făcut dacă o dai și tu în bară

Pasul 1

Primul lucru pe care trebuie să-l realizezi e că orice om e supus greșelii. După ce mi-am citit mailul de vreo 3 ori, în care scria clar că pe 25 martie Erik-Cristian Șeulean mănâncă fructe de mare pe locul 12E din Calcutta înspre Bangkok, m-am apucat de căutat pe site dacă pot să modific data. Puteam să modific numele, să-mi aleg mâncare vegetariană sau să-mi schimb locul, puteam să îmi iau tot felul de servicii suplimentare, dar data zborului era imposibil de modificat.

Pasul 2

Citește FAQ (Frequently asked questions). Aceasta este o pagină care cuprinde întrebări generale și care uneori poate să fie de folos. Am aflat că dacă vreau să modific datele unui zbor trebuie să sun la un număr pus la dispoziție pe site.

Sun în Tailanda (numărul avea prefix de Tailanda), îi explic operatorului ce greșală am făcut și ii zic că aș vrea să zbor pe data de 25 iunie în loc de 25 martie. După ce verifică datele pe care le-am introdus, tailendezul îmi zice că trebuie să sun la departamentul din Calcutta al companiei Thai Airways pentru a încerca să-mi schimb zborul, însă aceștia nu lucrează în timpul weekendului.Keep calm and do the happy dance

Luni dimineață sun în Calcutta, îi explic ce-am pățit, îi dau numărul zborului și data corectă la care vroiam să zbor. După ce îmi modifică data și primesc un mail de confirmare, întreb naiv “How much?”. Sincer, mă așteptam să plătesc cel putin 30% din valoarea biletului sau o “sumă modică” de vreo 100 euro, usd, etc. Când mi-a zis că e gratis, sincer, mai aveam puțin și începeam să dansez în pijama (fiind ora 5:30, luni dimineață).

 

Pasul 3 – Rezerva românească

Bun, pasul acesta e puțin mai neortodox și uneori nu e neapărat aplicabil. Mă gândeam ca și variantă de rezervă, să refuz plata de pe card, direct din HomeBanking. Problema e că, din câte am înțeles, există un cod de autorizare pe care cei de la compania aeriană pot să îl folosească pentru a-și recupera banii. Dar cine te oprește după ce ai refuzat plata să-ți închizi contul ? 🙂 Știu, nu e frumos, etic și moral, dar dacă era vorba de 1000E, vă promit că treceam peste toată domnia care există în mine și refuzam plata instant, dacă mi se spunea că nu pot să modific datele.

Ce-am învățat?

Am învățat că nu sunt robot, și aparent faptul că sunt neatent de multe ori mă poate pune în situații aiurea. Așa cum în Barcelona mi-a fost furat portofelul, tot dintr-o neatenție a mea, așa am rezervat biletele pe o dată total greșită. (despre pațania din Barcelona poți să citești aici și să afli cum să ai grijă de acte atunci când călătorești)

Am învățat că rezervarea biletelor online nu e neapărat dezactivarea unei bombe cu ceas. Orice greșeală poate să fie reparată, cu sau fără costuri. Acum fix un an, rezervam bilete pentru Paris, iar unui coleg i-am greșit total numele de familie. Și atunci, modificarea a fost pe gratis, chit ca atunci, fiind vorba de o companie low cost, chiar nu mă aștepam să fie “așa ieftin”.

You may also like...

5 Responses

  1. CONSTANTIN spune:

    ..BUNA!- stie cineva in cazul in care din neatentie faci o rezervare pe BOOKING.COM la un hotel si nu observi ca e oferta care nu-ti permite sa mai intervii asupra rezervarii- intr-un cuvant nu te prezinti la hotel si ei automat iti debiteaza din cont suma respectiva. Cum se poate rezolva eu observand greseala mea in momentul in care am incercat sa renunt la mai multe rezervari-pot oare sa previn debitarea sumei din acel card -ING-inchizand si desfiintand respectivul card (metoda romaneasca) sau exista o metoda oficiala si nu am descoperit-o eu. MULTUIMESC

  2. Cimpoi constantin spune:

    Am pus adresa de e-mail gresita aceasta ie normal…costicacimpoi47@yahoo.com

  3. Elena spune:

    Buna ziua. Stiu ca e o tampenie dar am facut o rezervare prin Expedia la un zbor cu compania Blue Air si am dat adresa de e-mail gresita iar acum nu pot sa recuperez nici macar confirmarea rezervarii. Cum ai rezolvat tu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *