Barcelona lui Gaudi. Un tur al arhitecturii lui Antoni Gaudi

Probabil că pentru fiecare turist sau călător, Barcelona e una dintre destinațiile care îți oferă cele mai multe lucruri. Dacă vrei plajă, stai la plajă, dacă vrei mâncare bună, ai mâncare bună, dacă îți place să vezi arhitectură și să faci plimbări prin oraș, Antoni Gaudi a avut grijă să-ți lase multe de văzut.

Dacă vrei să te plimbi și să admiri nebunia lui Gaudi exprimată prin culori, asimetrie și ingeniozitate, vreau ca acest articol să fie ghidul tău de buzunar.

Ți-am pregătit hărți, trasee, mici curiozități și tot ce ai nevoie pentru a vizita ca la carte cele mai cunoscute realizări ale maestrului catalan.

Întâi, să-l cunoaștem pe Antoni Gaudi

Antoni Gaudi, s-a născut pe 25 iunie 1852 și a trăit până în 10 iunie 1926, fiind cunoscut pentru modernismul catalan pe care l-a impus în Barcelona și în împrejurimi. Locul de naștere al acestuia nu este cunoscut cu exactitate, nefiind documentat, însă familia sa era originară dintr-o regiune din sudul Franței.

Acesta nu provenea dintr-o familie foarte înstărită. Pe lângă asta, talentul său nu a fost recunoscut din prima, la facultate nefiind cel mai bun student.

Talentul său a fost evidențiat pentru prima dată atunci când a terminat facultatea în 1878, realizând lampioanele din Placa Reial, despre care îți povestesc mai jos. În mai 1878 acesta a făcut o schiță pentru Esteban Comella, care a fost prezentată la o expoziție. Norocul face ca Eusebi Guell să fie uimit de cele realizate de tânărul arhitect și să dorească să-l întâlnească.

Eusebi Guell, fiind unul dintre cei mai înstăriți oameni ai momentului, a fost mâna care l-a ridicat pe Gaudi la cer. Este cel care a finanțat majoritatea proiectelor, iar de fiecare dată când Gaudi se răzgândea, fie ca schimba tipul materialelor în mijlocul construcției, fie că schimba designul, acesta îi satisfăcea toate poftele. De aici, multe denumiri au în componența lor numele patronului Guell – Palatul Guell, Parcul Guell, Colonia Guell, etc.

Pentru mai multe informații despre Antoni Gaudi poți să citești la acest link.

Turul obiectivelor turistice pe care ți le propun sunt următoarele:

 1. Lampioanele din Placa Reial
 2. Palatul Guell
 3. Casa Batllo
 4. Casa Mila
 5. Casa Vincens
 6. Parcul Guell
 7. Sagrada Familia

Toate acestea se află în Barcelona și sunt incluse în Patrimoniul UNESCO. Traseul pentru ele realizat cu Google Maps se află la sfarșit împreună cu o variantă PDF a acestui articol pentru a putea citi în timp ce te plimbi.

Lampioanele din Placa Reial – timp de vizită 20 de minute

Primul proiect realizat de Antoni Gaudi pentru orașul Barcelona. El a prezentat proiectul în iunie 1878 în care și-a justificat necesitatea ca oamenii din zone mediteraneene să își petreacă mai mult timp în aer liber . Acesta a realizat două prototipuri, unul cu două brațe și unul cu șase.

Pentru cei care doresc să citească justificarea sa pentru prototipuri realizate se poate citi aici:

http://www.gaudiclub.com/ingles/i_vida/farolmem.html

Cum să ajungi în Placa Reial?

Dacă vrei să iei metro-ul, cea mai apropiată stație este Liceu (L3) sau Drassanes (L3) (Click aici pentru a vedea harta)

Timp: Întreaga piațetă se poate vedea în aproximativ 20 – 30 de minute. Poți să-ți faci poze la fântâna arteziană din centru, să privești lampioanele sau să te așezi să mănânci la terasele de pe margine. Atenție, prețurile sunt cam piperate aici!

Sfat: Un alt tur care merită făcut, începând din acest loc este o plimbare prin Barri Gothic

Lampion din Placa Reial

Lampion din Placa Reial

Palatul Guell – timp de vizită aproximativ o oră

Palatul Guell se află doar la o aruncătură de băț de Placa Reial. Trebuie doar să treci Las Ramblas și ai ajuns. (Click aici pentru a vedea harta)

Acesta este deschis de marți până duminică, iar prețul este de 12€ în care este inclus și un ghid audio. Biletele pot fi cumpărate online de aici, ceea ce aș recomanda pentru a evita cozile. Când am ajuns acolo, pe la ora patru după masa nu era coadă, însă prefer să achiziționez biletele online.

Aici o să vezi o modalitate de a realiza arhitectură modernistă utilizând mult fier forjat. Camerele erau realizate pentru familia lui Eusebi Guell. Inclusiv grajdurile pentru cai au fost gândite de Gaudi.

Ce e de menționat pentru toate operele lui Gaudi este faptul că acesta detesta linile drepte, iar în decorul pe care el l-a realizat, a încercat pe cât posibil să nu includă linii drepte. De aceea majoritatea ferestrelor au formă ciudată.

Ghidul audio inclus în bilet este împărțit pe camere, fiecare cameră fiind explicată pe larg aceea nu detaliez foarte mult.

Timp: Dacă nu te grăbești și vrei să treci prin toate camerele, o oră de vizitat este suficient. Poți să fotografiezi în interior, fără să fi nevoit să plătești taxă suplimentară.

Palatul Guell

Palatul Guell

Casa Batllo – timp de vizită aproximativ o oră și jumătate

Ca să ajungi la Casa Batllo de la Palau Guell există două soluții. Ori te plimbi cam 2 kilometri jumate, ori iei metroul. Cel mai bun traseu e să mergi până la stația de metro Liceu (L3) și să iei L3 până la Passeig de Gracia. Passeig de Gracia se află exact lângă clădire. (Click aici pentru a vedea harta)

harta3

Aici e neapărat să-ți cumperi bilete din timp, cozile sunt imense. Dacă totuși ai uitat să-ți iei bilete, cel mai bine e să ajungi acolo în primele ore de la deschidere. Biletele sunt 21.5€ pentru adulți și 18.5€ pentru copii, studenți sau persoane peste 65 de ani. Acestea pot fi achiziționate de aici. Chiar dacă prețul este extrem de piperat, după părerea mea este oarecum justificat. Casa Batllo a fost făcută la cererea unui om înstărit pe nume Josep Batllo. Aceasta este un exemplu de Art Nuveau, iar inspirația acestuia poate să fie motiv de imaginație pentru tine. Clădirea poate să fie asemănată cu un dragon, balcoanele pot să fie asemănate cu niște măști vieneze, iar întregul interior poate fi pare să fie rupt dintr-un decor marin. Cel mai mult mi-a plăcut fântâna de lumină și sistemul de ventilație gândit de acesta.

Timp : Eu personal cred că am stat aproximativ două ore, dar îmi place să fac poze peste poze, din 180 de unghiuri. Dacă crezi că există deja extrem de multe fotografii pe internet, atunci într-o oră și jumătate cred că poți să vizitezi tot.

De știut: Casa Batllo este încă locuită. Anumite părți sunt apartamente private, iar accesul este interzis.

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Mila – timp de vizită aproximativ o oră

Casa Mila se află pe aceași stradă ca și Casa Batllo, la doar două blocuri distanță. Tot ce trebuie să faci este să o iei la pas pe Passeig de Gracia către Av. Diagonal și în maxim cinci minute ai ajuns. (Click aici pentru a vedea harta).

Când am fost în Barcelona, aceasta se afla în renovare și nu am putut să o vizitez. Biletele se pot achiziționa online sau de la fața locului, prețul fiind 20.5€ pentru adulți și 16.5€ pentru studenți și persoane peste 60 de ani. Acestea se pot cumpăra de aici. Prețurile sunt pentru vizite în timpul zilei. În timpul nopții, prețul este de 30€.

Casa Mila, cunoscută ca și La Pedrera a fost inițial considerată de prost gust. Se spune că localnicii acopereau ochii copiilor atunci când treceau prin fața acesteia. Din anul 1984 face parte din partimoniul UNESCO.

Timp: Chiar dacă nu am intrat să o vizitez, ca și dimensiune este la fel cu Casa Batllo, iar asta mă face să cred că oră, o oră și jumătate sunt arhisuficiente.

Casa Vicens – timp de vizită 15 minute

Dacă vrei să vizitezi și Casa Vicens, poți să iei metro-ul de la stația Diagonal(linia L3), care se află lângă casa Mila până la stația Fontana (linia L3) sau poți să te plimbi. Distanța este aproximativ un kilometru și jumătate. (Click aici pentru a vedea harta)
harta5
Casa Vicens nu este la fel de cunoscută ca și celelalte două, ea fiind construită pentru Manuel Vicens, fiind prima operă importantă a lui Gaudi (realizată între 1883 și 1889). Aceasta este proprietate privată și aparent acum (aprilie 2015) ea este scoasă la vânzare.

Timp: Vizita aici este scurtă, ai acces doar la o fațadă și nu prea ai ce să faci mai mult de 15 minute. Dacă vrei să o vezi, stilul arhitectural e puțin diferit față de celelalte două

Parc Guell – timp de vizită cel putin 4 ore

Pentru Parc Guell, ar fi bine să-ți aloci cel puțin o jumătate de zi de vizită, pentru că este superb. Dintre toate cele șapte obiective prezentate, acesta mi-a plăcut cel mai mult. E un parc aparte, în care nu o să vezi prea multă verdeață precum ești probabil obișnuit, ci mai degrabă piatră, palmieri, cactuși, mozaic colorat și artiști locali. Acesta are o parte care e gratuită și o parte care percepe o taxă de vizită. Dacă vrei să păcălești taxa, cei care controlează biletele pleacă cu o jumătate de oră înainte de orele de vizită, adică pe la 5:30 PM. Acest lucru este complet legal, fiind realizat în detrimentul localnicilor care s-au plâns că nu pot vizita parcul pe gratis. Dacă vrei însă să petreci mai mult de 30 de minute în zona cu taxă, biletul este 7€ pentru adulți și 4.9€ pentru copii, persoane în vârstă (peste 65 de ani) și studenți.

Eu personal, am fost în parc de două ori, atât de mult mi-a plăcut. Și te sfătuiesc, ca dintre toate obiectivele turistice acesta este cel care se merită cel mai mult de vizitat și ar fi bine să nu-l ratezi (e o părere personală).

Souveniruri (magneți de frigider, eșarfe și alte bazaconii) se cumpără de aici! Marocanii, tunisienii stau cu cearceafuri pline de lucruri negociabile. Eu am luat 6 magneți cu 10€, pe când în centru un magnet era cel puțin 2€, 2.5€.

Dacă în multe ghiduri despre Barcelona, ți-a sărit în ochi salamandra colorată, țin să te anunț că ea se află la intrarea în parc, pe scările de urcare. De regulă, este full de turiști care stau să își facă o poză cu salamandra, eu unul m-am distrat făcând vreo 10 minute photo bombing :)).

Timp: Practic poți să stai și o zi să te relaxezi, să te plimbi, să mănânci o înghețată rece sau să faci jogging. Eu am stat în total cam șase, șapte ore, în cele două vizite pe care le-am făcut, cu mențiunea că vreo 2 ore jumate am stat lipit de o bancă și am citit.

Sagrada Familia – timp de vizită aproximativ 2 ore și jumătate

Am lăsat cel mai cunoscut obiectiv turistic al lui Gaudi pentru sfârșit pentru că toata lumea când se gândește la Barcelona, are în gând Sagrada Familia.

La prima vedere, Sagrada Familia îți dă impresia de imensitate. Trebuie să știi niște lucruri de bază înainte de a o vizita. Aceasta are trei fațade, gloria, nașterea și răstignirea. În engleză denumirile sună mai bine decât în româna: glory, nativity, passion. Până acum, doar două sunt construite, nașterea și răstignirea, cea de-a treia nu este încă începută. Fiecare fațadă este diferită, nașterea are modele din natură, pe când răstignirea are niște modele abstracte, fiind considerată sursă de inspirație pentru George Lucas atunci când a realizat Războiul Stelelor (Star Wars).

Sagrada Familia este planificată având 18 turnuri, 12 simbolizând apostolii, 4 evangheliști și 2 pentru Maria și Iisus. Până acum doar opt turnuri sunt construite, patru pe fiecare fațadă.

În interior există 12 piloni de susținere realizat din material diferit. Dacă ești atent vei, observa un detaliu pierdut de Gaudi: 4 piloni din cei 12 nu sunt șlefuiți. Acest lucru se îndatorează faptului că materialul din care sunt construiți, granitul, nu poate să fie șlefuit.

Vitraliile sunt colorate în funcție de cele patru anotimpuri, iar in funcție de poziția soarelui și de anotimp acestea reflectă lumina într-o modalitate diferită. În cavou, se află mormântul lui Antoni Gaudi.

Pe partea de nord a catedralei se află un perete care conține tatăl nostru în toate limbile creștine. Eu am găsit unde e scris în română, e rândul tău să găsești acest lucru. Întregul interior al catedralei este asemănător unei păduri, Gaudi fiind recunoscut pentru apropierea sa de natură.

Detaliile despre Sagrada Familia sunt nenumărate, cel mai bine ar fi să vizitezi catedrala cu un ghid.

Prețul biletelor cu ghid este de 19.5€ pentru adulți și 17.5€ în rest. Dacă vrei să ajungi și în turn, prețul este de 24€ pentru adulți și 22€ pentru studenți și pensionari. Acestea se pot cumpăra de aici.

Timp: Eu am stat cam două ore. Biletele trebuie să le cumperi neapărat online, coada e de peste o oră și jumătate!

Cum ajungi aici? Dat fiind faptul că am stat la 2 minute de Sagrada Familia, am văzut-o aproape zilnic, dar cea mai apropiată stație de metro se numește chiar Sagrada Familia. Poți să ajungi aici cu linile L4 sau L5.

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Sumar

Prețurile pentru intrări sunt următoarele:

 1. Lampioanele din Placa Reial – gratuit
 2. Palau Guell – 12 €
 3. Casa Batllo – 21.5€
 4. Casa Mila – 20.5€
 5. Casa Vicens – doar exterior, nu se plătește
 6. Parc Guell – zona cu plată 7€
 7. Sagrada Familia – cu ghid și urcare în turn 24€

Total: 85€

Personal, vizita mea la operele lui Gaudi a fost urmatoarea:

 • o zi pentru Lampioanele din Placa Reial, Palau Guell după care plimbare și alte lucruri
 • o zi Casa Batllo, Casa Mila și Casa Vicens
 • o zi Parc Guell – dimineață în parc și după masa la plaje
 • Sagrada Familia plimbare prin împrejurimi, vizita din interior prin mijlocul zilei, după care relaxare la o Sangria rece.

Harta cu toate obiectivele se găsește aici.

Dacă ți-a plăcut articolul, am mai scris și despre alte obiective turistice din Barcelona aici.

Varianta PDF pentru tabletă sau telefon se găsește aici:

https://drive.google.com/file/d/0B7TiR6g1TNMQV1RfMU9pSl9maVE/view?usp=sharing

You may also like...

3 Responses

 1. ILUZIA spune:

  este un ghid perfect. Folosesc astfel de informatii de cate ori plec din tara si pana acum tu l-ai explicat cel mai bine si pe inteles. Multumesc.

 2. Monela spune:

  Faina descrierea.Peste o luna ajung si eu in Barcelona,ma voi ajuta de informatiile tale.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *