Burj Khalifa – cea mai înaltă clădire din lume

Panorama Khalifa
Panorama Khalifa

De fiecare dată când călătoresc vreau să mă urc în vârful clădirilor înalte pentru că priveliștea de acolo e altfel față de cum se vede de la sol. La Paris, am urcat pe Turnul Eiffel (am scris aici), la Londra pe The Shard (am scris aici) iar acum a venit timpul pentru Burj Khalifa.

Burj Khalifa de departe

Burj Khalifa de departe

Puțină Istorie

Construcția clădirii a început în ianuarie 2004, iar 5 ani mai târziu, pe octombrie 2009 era gata. Da, a durat probabil mai puțin decât 30 kilometri de autostradă în Romania. Clădirea are acum 163 de etaje și o înălțime de 828 metri. După doi ani de la începerea construcției, aceasta a ajuns la 50 de etaje, iar după încă un an, întrecea Sears Towers, din Chicago, clădirea care avea cele mai multe etaje la momentul respectiv. Tot în 2007, Khalifa devine mai înalt decât Taipei 101, clădirea care era cea mai înaltă din lume.

Burj Khalifa a doborât trei recorduri până acum: “world’s tallest freestanding structure” mai exact cea mai înaltă clădire care nu este bazată pe niciun suport adiacent, “tallest man-made structure” mai exact cea mai înaltă construcție realizată de om și “world’s tallest building” adică cea mai înaltă clădire din lume.

Arhitectura este considerată ca fiind neo-futurism, adică același stil arhitectural ca și Primăria din Londra, stadionul Wembley, British Museum, sau faimosul “Cucumber” (castravetele) tot din Londra.

Când urcăm și de unde

Intrarea principală este din Dubai Mall. Stația de metro se numește Burj Khalifa/Dubai Mall. Cobori la parter și o iei către partea de vest a mall-ului, iar dacă te rătăcești doar întreabă pe cineva.

Eu am preferat să urc noaptea, și tind să cred că e mult mai ok să urci seara decât pe timpul zilei din două simple motive: toți zgârie norii din jur sunt “câțiva metri” mai mici, iar luminile și șoseaua se văd excelent, pe când celălalt motiv e faptul că nu e la fel de aglomerat ca și pe timpul zilei. Când am fost sus, la ora 22 am stat la coadă cam 30 de minute. Sus pentru o vreme a fost aglomerat. După cam 30 de minute, lumea a început să plece, iar seara nu mai e prea multă lume sus, așa că m-am plimbat cu trepiedul și am făcut poze. Se poate sta sus oricât, până la ora inchiderii, care e ora 24.

Comparativ cu Turnul Eiffel sau cu The Shard?

Primul lucru diferit e că nu prea vezi oameni, mașinile sunt micuțe, iar zgârie norii mult mai mulți și mai fotogenici. Luminile orașului (dacă urcați noaptea) sunt absolut fantastice. În Paris și Londra, am avut noroc de ceață și o ploaie măruntă, iar priveliștea nu a fost la fel de atrăgătoare. Centrul de business atât din Paris și Londra sunt departe de vârfurile celor două clădiri pe când aici clădirile înalte sunt peste tot.

De unde cumpărăm bilete?

Recomandat de toată lumea e să le achiziționați online. Dacă vreți să le luați de la intrare, e destul de probabil să nu mai găsiți nimic. Prețul biletului până la etajul 125 e 130 AED (Aproximativ 135 lei). Se poate cumpăra de aici:

http://www.burjkhalifa.ae/en/observationdeck/ticketinformation.aspx

Poze de final :

Panorama Khalifa

Panorama Khalifa

Vedere de pe Khalifa

Vedere de pe Khalifa

Khalifa sus

Khalifa sus

Vedere de la etajul 125

Vedere de la etajul 125

You may also like...

3 Responses

 1. Mihai spune:

  Seara intre orele 20 si 21:30 urcarea pana in varf costa 300 de dirhami, fata de 500 cat e in mod normal.

 2. cristina constantin spune:

  Buna,
  Te-am descoperit acum si imi place cum scrii, asa ca probabil o sa te citesc in continuare. Cautam impresii pt Dubai, ce sa vizitezi mai intai, etc.
  Noi stam doar 5 zile si cum sunt f multe de vazut, intru in panica pt ca nu stiu la ce sa renunt.
  🙁
  Mergem in ianuarie. 21-25, si as vrea sa vad Miracle Garden, World Village, Burj Khalifa, Palm, Dubai Mall, Burj Al Arab, si safari, si Dhow Cruise, si era frumos si Abu Dhabi.
  Crezi ca am sanse sa le vad pe toate?
  🙂
  Vroiam sa te intreb cu ce aparat ai facut pozele. Sunt f clare cele din Burj Khalifa si mie seara nu-mi ies pozele clare chiar si cu Dslr.
  Multumesc anticipat pt raspuns.

  • Salut Cristina,

   Cred ca ai sanse sa vezi ce ti-ai propus in cele 5 zile, acum depinde cat de mult vrei sa le vezi in detaliu sau cat shopping vrei sa faci. Palm, Burj Dubai, Dubai Mall merg intr-o zi. Miracle garden de dimineata si seara Burn Khalifa, o zi pentru safari, o zi pentru Cruise si as adauga si souk-urile care sunt foarte misto. Daca iti ajunge timp poti sa mergi si pana in Abu Dhabi sa vezi moscheea, eu zic ca merita.
   Pozele le-am facut cu un D3100 si cu un obiectiv de 50-300, insa am folosit un trepied pt stabilizare si timp de expunere lung, la unele chiar si 20-30sec. Aparatul insa e destul de limitat.
   Sper sa aveti o vacanta minunata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *