Ce este Taj Mahal?

Mulți dintre noi (inclusiv eu) avem impresia că Taj Mahalul este o moschee și personal o comparam cu celelalte moschei pe care le-am vizitat în trecut (vezi aici moscheea din Abu Dhabi și aici moscheea din New Delhi). După ce am citit puțin, Taj Mahalul nu este doar construcția somtuoasă realizată din marmură albă, ci este un complex de structuri care conține mormântul împăratului Shah Jahan şi mausoleul celei mai iubite neveste, Mumtaz Mahal. Planul împăratului era inițial să construiască două mausolee identice, așezate în oglindă, însă pentru nefericirea noastră, el a murit în timpul construcției celei de-a doua clădiri, iar aceasta nu a fost finalizată de urmașii săi. Dar acesta este doar un mit, fără vreo evidență arheologică, pornit de la Jean Baptiste Tavernier după ce a vizitat Agra (Agra este localitatea unde este situat Taj Mahalul) în anul 1665.

Taj Mahal la intrarea în curte

Taj Mahal la intrarea în curte

Un alt mit destul de răspândit este faptul că muncitorilor, după ce au terminat construcția, le-au fost tăiate mâinile și orbiți pentru a nu realiza o altă construcție la fel de frumoasă precum cea realizată pentru împărat.

Se spune că în spatele întregii construcții se regăsește una dintre cele mai mari povești de dragoste din istorie.

Mausoleul

Mausoleul

Ca și construcție, Taj Mahalul a durat 23 de ani din 1632 (la un an după moartea prințesei) până în 1655, mausoleul din marmură albă a fost terminat în anul 1648. Numărul muncitorilor este estimat ca fiind undeva la 20.000. Când am auzit numărul imens de muncitori primul lucru pe care l-am căutat a fost câți muncitori au lucrat la Piramida lui Giza, iar estimarea e undeva la 6.700 muncitori. Asta ca să vă dați seama cât de mare era dorința împăratului de a realiza o construcție atât de somptuoasă. Pe lângă cei 20.000 de muncitori, au fost folosiți si o mie de elefanți.

De departe

Sursa materialelor este foarte variată, fiind adusă din China, Tibet, Afganistan, Iran, Arabia, Punjab și Rajasthan (India).

Ceea ce este extrem de impresionant (cel puțin pentru mine) este simetria perfectă pe care o are mausoleul. Dacă te uiți din depărtare (vezi poza de mai jos) poți să împarți după o axă de simetrie întreaga construcție. Turnurile sunt realizate în oglindă, copacii la fel, iar din orice unghi te-ai uita la clădire, toate fațadele sunt la fel.

Turn Taj Mahal

Unde este Taj Mahalul și cum ajungem la el?

Mulți cred că Taj Mahalul se află în New Delhi, însă adevărata locație este orașul Agra. În Agra se poate ajunge din orice colț al Indiei, fiind conectat cu toate punctele importante datorită renumelui turistic pe care îl are clădirea. În Agra însă circulația mașinilor din jurul mausoleului este interzisă așa că poți să te apropii până la un kilometru cu un tuk-tuk. De aici poți să te plimbi până la intrare printr-un parc care se află în jurul obiectivului turistic. La intrarea vestică există un loc unde poți să-ți lași bagajele (nu ai voie înăuntru cu genți, tablete sau alte lucruri) și este sigur. Eu mi-am lăsat toate lucurile aici, inclusiv laptop, tabletă, obiective foto, pentru că nu aveam cazare în Agra, ci eram în oraș doar pentru câteva ore.

Moschee

Biletul și vizita

Pentru turiștii din afara Indiei e 750 rupee, comparativ cu 50 rupee, cât e pentru indieni. Prețul nu include un ghid local sau tur audio. Cred că dacă sunteți un grup de 4-5 persoane e bine să aveți un ghid local care să vă explice exact toate curiozitățile. Eu n-am vrut să dau 1200 rupee(aproximativ 15 euro).

Evitați pe cei care se dau fotografi în interiorul Taj Mahalului. Toți vor să-ți facă poze contra cost însă calitatea e … indiană.

Curtea de la Taj Mahal

Curtea de la Taj Mahal

Mausoleu de Aproape

Mausoleu de Aproape

Ca și timp, cred că e arhisuficient 3 ore. În fond atracția principală e mausoleul de marmură. De preferat să mergeți la Taj Mahal la 6 dimineața. Este extrem de puțină lume, e răcoare, nu e înghesuială și poți să te plimbi în voie.

Taj Mahal cu siguranță își merită locul printre cele mai frumoase obiective turistice vizitate de mine.

You may also like...

2 Responses

  1. Ira spune:

    Ce frumos! Tare mult imi doresc sa ajung acolo..candva 🙂
    Pozele sunt superbe!

  2. Bobby Pin spune:

    erik- i love these photos from India. i can’t wait to visit when we move to thailand! http://www.bobbypin.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *