Ce obiective turistice să vizitezi într-un city break la Londra

Duminică seara, ora opt. Citesc niște articole despre fotografie când sună telefonul. “Vezi că trebuie să pleci în delegație la Londra mâine la prânz pentru câteva zile.” închid telefonul și zic: “perfect, îmi iau câteva zile de concediu, mă deghizez în turist și mă plimb prin Londra”. Vorbesc să mi se programeze zborul de întoarcere cu vreo 5 zile mai tarziu și o sun pe o colegă să văd dacă pot să dorm la ea pe canapea. În vreo două ore mi-am planificat un concediu neașteptat la Londra.

Primele zile, fiind ocupat n-am prea avut timp să mă plimb însă mi-am facut un plan cât de cât detaliat ca să vizitez cât mai multe lucruri în zilele urmatoare. De fiecare dată când plec într-un oraș nou prefer să fac niște “free tours” – tururi gratuite, care pe lângă faptul că îți prezintă cele mai importante obiective turistice îți aduce un plus de cunoștințe pe care probabil nu le-ai fi aflat decât dacă te-ai fi documentat în detaliu.

Artist in Covent Garden

Artist in Covent Garden

Așa că sâmbată dimineață mă duc in Covent Garden la locul de întâlnire pentru tur, langă Royal Opera House. Aici, aflu că animalul național al Scoțienilor e unicornul pe când cel al Englezilor e leul. Ne aflam într-o zonă dedicată artiștilor, mai exact Covent Garden, o piață privată unde doar cei mai talentați au dreptul de a-și săvârși numerele, iar anual peste 10.000 de artiști britanici aplică pentru a susține o demonstrație. Ca exemplu, înainte de a caștiga Britain Got Talent, James Blunt a cântat “You’re beautiful” aici.

O luăm pe una dintre străduțe, pe lângă Gringots, faimoasa bancă din Harry Potter ca să ajungem lângă Westminister Abbey. Pe lampioanele de pe stradă apar două inițiale: CC. Fiind în Londra, te-ai gândi că e un omagiu adus lui Charlie Chaplin însă adevărul e cu totul altul. Ducele de Wesminister, fiind atras sentimental de Coco Chanel, pentru a-și exprima iubirea față de aceasta inscripționează inițialele ei pe toate lămpioanele din City of Westminister.

Westminister Abbey

Westminister Abbey

Westminister Abbey, locul unde toate regalitățile britanice au ceremoniile religioase arată somptuos atât din interior cât și din exterior. Singura care a vrut să aibă căsătoria religioasă într-o altă locație a fost Lady Diana, cea care a considerat că este o persoană a poporului, a oamenilor de rând, britanici, și a decis ca ceremonia să aibă loc la Saint Paul’s Cathedral.

Catedrala Sfantul Paul

Catedrala Sfantul Paul

Traversăm parcul, și observ că circulația e oprită, lumea fuge către șosea, unde tocmai avea loc schimbarea gărzilor. Fiecare soldat, cu pălăria din blană de urs și cu haina roșie merge solemn, fără să marcheze vreo emoție. Pălăriile sunt confecționate în totalitate din blană de urs, blănuri donate de către canadieni. Scopul este de a ține numărul urșilor sub control în zonele în care numărul lor este prea mare.

După trecerea gărzilor, ajungem în fața reședinței Prințului Charles. Deoarece acum cațiva ani, un turist columbian a trecut de limita decentei și a încercat să atingă una dintre gărzi, mai apoi fiind imobilizat de acesta, există o barieră pentru ca incidentele să nu se repete. Dar daca esti ager, poți să-ți faci o poza chiar dacă distanța e mai mult decât ți-ai dori.

Garda la resedinta printului Charles

Garda la resedinta printului Charles

Strada care duce către faimosul Buckingham Palace, este astfel concepută pentru ca în situații de criză să fie transformată în pistă de decolare. Se spune că actua organizare permite ca regina să fie scoasă de pe teritoriul Marii Britani în mai puțin de 40 de minute de la instaurarea ei.

Ajungem în fața palatului și surpriză: regina e acasă. Nu, nu te gândi că stătea în fața palatului și mânca “fish and chips”. Pentru ca să-ți dai seama dacă regina e într-una din proprietățile pe care le deține, trebuie să fi vigilent și să urmărești steagul care e ancorat. Dacă e un leu și o harpă, atunci probabil ești norocos.

Palatul Buckingham este una dintre principalele reședințe ale reginei, poate chiar cea mai importantă.

Palatul Buckingham

Palatul Buckingham

Se spune că proprietatea a fost încălcată ilegal doar de două ori. Odată, un grup de turiști austrieci, s-au rătăcit și în loc să-și monteze corturile în St. James Park, așa cum plănuiseră inițial, fiind întuneric au campat în curtea palatului. A doua zi, când au încercat să plece, au fost arestați, iar după scurt timp eliberați.

Cealaltă dată, un bețiv scoțian, fiind sub influența puterii magice a alcoolului, a intrat în incinta palatului într-un mod nespecificat și a ajuns în interior. Alarma s-a declanșat, gărzile au inceput să caute prin palat însă acesta se plimba fără să fie observat. Cea de-a doua alarmă pe care a declanșat-o, atunci când a atins bijuteriile lui Faberge a făcut ca paznicii să oprească sistemul de alarmă.  Norocul acestuia, unic se pare, a făcut ca din cele 700 de camere pe care palatul le are, bețivul să nimerească exact camera în care se odihnea regina. Aceasta, fiind antrenată pentru situațiile de pericol, și-a păstrat calmul și a intrat în discuție cu acesta. După aproape două ore de discuții, regina îl intreabă daca nu dorește o țigare, iar pentru ai îndeplini dorința, ea folosește telefonul pentru a cere aducerea unei țigări. Deoarece gărzile știau că regina nu este fumătoare, au înțeles mesajul transmis de aceasta și au reușit să-l imobilizeze pe intrus.

Poveștile sunt uimitoare, fiecare loc își are povestea sa. Jack Spintecătorul, Winston Churchill, Catedrala Sf. Paul sau Turnul Londrei sunt alte legende care merită să le auzi. Iar dacă ți-a plăcut povestea, nu te oprii doar aici, planifică-ți calatoria urmărind urmatoarele pagini unde am povestit mai în detaliu despre ceea ce e de văzut, mâncat sau făcut în Londra aici.

 

 

 

You may also like...

4 Responses

 1. decembrie 27, 2014

  […] plăcut articolul și crezi că Londra s-ar putea să fie una dintre destinațiile tale următoare, te invit să te uiti aici pentru a descoperi alte lucruri minunate din capitala […]

 2. martie 26, 2015

  […] plăcut articolul și crezi că Londra s-ar putea să fie una dintre destinațiile tale următoare, te invit să te uiti aici pentru a descoperi alte lucruri minunate din capitala […]

 3. mai 29, 2015

  […] cea mai înaltă clădire din lume. Priveliștea e uimitoare. Am fost în Londra pe The Shard (am scris aici), în Paris pe Turnul Eiffel (am scris aici) dar niciunul nu se compară cu imaginea de la etajul […]

 4. iunie 5, 2016

  […] Regal din Madrid. Seamănă puțin cu Palatul Buckingham din Londra (despre care puteți citi aici) și este mai mare decât Versailles. Atenție aceasta nu este reședința regelui Felipe al […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *