Ce poți să faci 4 zile în Ubud

Vă  spuneam în ultimul articol de pe blog că unul din locurile pe care mi-aș dori foarte mult să le văd în viitorul apropiat ar fi Bali. N-aș fi crezut că acest lucru se va întâmpla așa repede, pe atunci planul era să cumpărăm bilete pentru Veneția dar iată că spre sfârșitul lui martie ne-am trezit, împreună cu gașca de prieteni, aterizând în Bali.

Am pornit spre Bali cu gândul la terasele infinite de orez, la mâncarea asiatică de care ne era tare dor, la plajele cu nisip fierbinte și oceanul infinit și ne-am gândit cum să ne optimizăm cât mai bine cele două săptămâni de vacanță încât să vizităm dar să avem timp și pentru relaxare la ocean. Așa că experiența noastră în Bali a început cu 4 zile în Ubud, în mijlocul junglei, unde, deși timpul nu a fost suficient, am reușit să descoperim câteva lucruri pe care îți recomand să le faci dacă ajungi aici. Pe lângă lucrurile frumoase pe care le-am văzut și trăit, am avut parte și de câteva experiențe mai puțin plăcute dar să începem cu lucrurile pozitive pentru că sunt o mulțime.

Vizitează plantațiile de cafea și vezi cum se prepară Kopi Luwak

A fost una dintre cele mai interesante experiențe din Ubud. Am văzut pas cu pas cum se prepară cel mai scump și rar sortiment de cafea de lume, ne-am plimbat printr-un labirint de arbori de cacao, bananieri, vanilie, ghimbir și condimente de care nici nu auzisem înainte.
Kopi înseamnă cafea în indoneziană iar Luwak vine de la numele mamiferului care se hrănește doar cu cele mai bune și coapte boabe de cafea. Acesta nu le poate digera integral și le elimină sub formă de excremente. Enzimele din tubul digestiv al mamiferului dau o savoare aparte și reduc gustul amar al cafelei. Procesul este unul anevoios pentru că apoi oamenii culeg boabele, le spală și le prăjesc, totul manual.

Noi am vizitat o plantație de cafea din nord-estul insulei, în regiunea Kintamani, o regiune reprezentativă pentru cultivarea cafelei. Am avut un ghid foarte simpatic, care ne-a explicat procesul de prelucrare a boabelor de cafea, ne-a povestit despre puterile miraculoase ale ceaiului de ginseng (papa drinks, make mama happy :))), ne-a arătat o mulțime de condimente iar la final ne-a oferit ceaiuri și cafele cu diverse arome, toate preparate de ei la fermă. Am încercat și o ceașcă de Kopi Luwac dar se vede că suntem necunoscători pentru că nu am simțit nicio diferența între cea mai scumpă cafea din lume și una normală 🙂
Nu am plătit intrare, ceaiurile și cafeaua cu arome a fost din partea lor, am plătit doar  ceașca de cafea Luwak (6 dolari). Nu am plecat cu mâna goală de aici, am cumpărat câteva punguțe cu cafea și ceaiuri de la buticul lor, unde vindeau tot felul de uleiuri, condimente și cosmetice naturale, produse chiar de ei.

Kopi Luwak înainte și după spălare

cuișoare

boabe de cacao

boabe de cafea în diferite stadii de prelucrare

responsabilul pentru gustul cafelei Luwak

Heliconia

 

Explorează străduțele și admiră casele localnicilor

Deși nu am avut timp să explorăm străduțele întortocheate la pas, am fost impresionați de frumusețea lor, de bogăția arhitecturală a caselor localnicilor și liniștea care domnește peste tot. Fiecare casă arată ca un mic templu, cu porți mari din piatră, mereu deschise. De cele mai multe ori nici nu știam dacă ceea ce vedem e o casă sau un templu. De la ghidul nostru, localnic,  am aflat că fiecare casă tradițională are cel puțin un templu, unde se aduc ofrande zeilor, se aprind bețișoare parfumate iar oamenii se roagă pentru prosperitate, liniște în casă sau sănătate pentru membrii familiei. Străduțele înguste care se pierd în junglă par din altă lume și m-aș întoarce în Ubud doar pentru a cutreiera câteva zile străduțele și câmpurile de orez la asfințit…

E adevărat că totul se schimbă cu cât înaintezi spre centrul orașului, unde traficul e sufocant și străzile sunt pline de turiști și vânzători care te asaltează cu oferte care mai de care. E interesant să descoperi și această parte agitată și trecerea de la liniștea și pacea din zonă rurală , la agitația și haosul din oraș.

 

Fă o drumeție sau ia prânzul lângă  Muntele Batur

Am făcut în jur de o oră jumătate din Ubud până la Muntele Batur, care se află în nord-estul insulei, în regiunea Kintamani. Drumul până aici a fost destul de anevoios dar o dată ajunși am avut parte de o panoramă splendidă a vulcanului. Noi l-am admirat și fotografiat de pe terasa restaurantului unde am luat prânzul însă se organizează numeroase drumeții pe vulcan și în jurul lacului de la baza sa.

Vizitează câteva temple

Noi am vizitat destul de multe pentru că Bangkit, ghidul nostru, mai avea mereu un templu frumos să ne arate . Balinezii au o legătură specială cu divinitatea și au o mulțime de zei cărora se închină și le aduc ofrande (nu degeaba Bali e numită și insula celor 1000 de temple). Deși pentru noi au fost doar obiective turistice, pentru localnici se vedea că au o însemnătate aparte. Îmbrăcați în haine tradiționale, se rugau și aduceau ofrande zeilor iar pe chipul lor se citea seninătatea și liniștea. Pentru noi a fost impresionant să vedem cât de legați sunt oamenii de religie și cât de implicați sunt în viața spirituală a comunității.

La mai toate templele am coborât și urcat incredibil de multe trepte, așa că multă apă și încălțămintea potrivită sunt un must-have. Intrarea costă în jur de 1, 2 dolari,  nu cred  fi plătit mai mult la vreun templu. 

Vizitează plantațiile de orez

Terasele verzi de orez sunt o imagine emblematică a regiunii Ubud,  nu ai cum să le ratezi pentru că localnicii cultivă orez la tot pasul și multe hoteluri și restaurante sunt construite chiar în mijlocul câmpurilor cu orez. Localnicii consideră orezul ,,dar de la Dumnezeu” și acordă o importanță deosebită cultivării acestuia pentru că este hrana lor de bază. Poți să-ți dai seama de asta din perfecțiunea teraselor care sunt de o frumusețe unică.  Noi am vizitat faimoasele terase cu orez din Tegalalang, una dintre cele mai frumoase și vizitate orezării din Bali. Traseul pe potecuțele înguste e destul de anevoios dar imaginea teraselor presărate cu palmieri și bananieri merită tot efortul din lume. Nu se plătește intrare dar din loc în loc localnicii cer micii donațiiȘi aici, ca mai peste tot, oamenii încearcă  facă bani din orice așa  nu fii surprins dacă o localnică vine ți ceară bani  i-ai făcut poză, de exemplu.

Tegenungan Waterfall

Cascada se află la jumătatea drumului dintre Ubud și capitala Denpasar și este declarată una dintre cele mai frumoase cascade din Bali. Pentru a ajunge la baza cascadei sunt de coborât peste 300 de trepte însă traseul nu pare așa greu având în față panorama văii învăluită în aburii cascadei. Intrarea la cascadă e sub un dolar (10.000 rupia) iar pentru a ajunge deasupra ei trebuie să plătești încă 10.000 rupia.

Încearcă mâncarea tradițională

Nouă ne place mult mâncarea asiatică iar bucătăria balineză nu ne-a înșelat așteptările. Cu multe condimente, legume proaspete, carne sau fructe de mare, tot ce am încercat ni s-a părut foarte aromat, gustos și…aspectuos. Am încercat Sate, Nasi Ayam, Nasi Goreng, Mie Goreng, Crispy Fried Duck și nu  putea spune  a fost ceva ce nu mi-a plăcut. 

 

Pentru ca experiența  fie completămerită  treci prin piața din Ubud. Aici sești o mulțime de obiecte tradiționale, suveniruri, boluri din nuca de cocos, gentuțe împletite manual dar și multe fructe și legume locale. Nu e cel mai curat loc de pe pământ și toată lumea încearcă ți vândă câte ceva dar e un loc autentic, unde poți vedea cum trăiesc zi de zi localnicii. Orice se negociază în Bali, mai ales în piață, așa poți cumpăra lucruri drăguțe la prețuri și de 10 ori mai mici decât cele cerute inițial.

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *