Ce şi unde să mănânci în Budapesta?

Produse maghiare
Produse maghiare

 

Bucătăria maghiară e cunoscută ca fiind una cu mâncare consistentă şi condimentată. Mie personal îmi place, în special pentru că în Banat avem destul de multe influenţe de la vecinii noştri.

În puţinul timp petrecut în ţara vecină, am încercat câteva preparate maghiare, ca la mama lor acasă şi am rămas cu câteva localuri în minte.

 

Celebrul gulaş unguresc

Carne, găluşte, cartofi, sos delicios. Una din reţetele mele preferate o găsiţi aici. În Budapesta se zice că la Blue Rose Restaurant ar fi cel mai bun gulaş. Aţi încercat?

 

Îngheţată trandafir

Sigur nu e specific maghiară îngheţata, dar în formă de trandafir am mâncat numai aici. Locul se cheamă Gelarto Rosa, e chiar lânga Basilica Szent István şi îngheţata e delicioasă, pe lângă că arată genial!

Înghețată sau trandafir?

Înghețată sau trandafir?

 

Piaţa centrală din Budapesta

Aici puteţi să şi mâncaţi, dar vă puteţi lua produse tradiţionale şi pentru acasă. Paprika, vin de Tokaji, pate de raţă, murături vesele sau Unicum sunt doar câteva din produsele pe care le găseşti aici. Plus o expoziţie frumoasă cu ele la parter.

Piața centrală din Budapesta

Piața centrală din Budapesta

Unicum - una din băuturile naționale maghiare

Unicum – una din băuturile naționale maghiare

Ardei iute

Ardei iute

Lavandă

Lavandă

Macrameu colorat

Macrameu colorat

 

Meniul zilei ieftin şi bun

L-am găsit la recomandarea fetei la care am stat cu Couchsurfing, un local numit Építészpince. E mai puţin de 15 lei şi mâncarea e tare bună. Am prins un fel de gulaş şi plăcintă cu mere, dar variază în funcţie de zi. Asigură-te totuşi că ajungi acolo pe la ora prânzului – meniurile se termină destul de repede.

Un restaurant cu gradină frumoasă și mâncare delicioasă - www.epiteszpince.hu

Un restaurant cu gradină frumoasă și mâncare delicioasă – www.epiteszpince.hu

 

Hamburgeri buni

I-am găsit pe harta USE IT (da, am folosit-o şi în Budapesta). Îi găseşti în cartierul evreiesc, în centru vieţii de noapte. Bună locaţie pentru hamburgeri şi-au ales. Îi cheamă Zing burger şi îi găseşti într-o rulotă. Yam yam!

Burgeri delicioși

Burgeri delicioși

 

Rață la cuptor și varză roșie călită

De fiecare dată când merg în Budapesta, mă plimb pe Vaci Utca. E un fel de centru vechi al Budapestei cu multe multe restaurante. Aici găsesc de fiecare dată ceva bun care să mă surprindă. Ultima dată am gustat rața cu varză călită, a fost genială. Cred ca e una dintre mâncările tradiționale ungurești.

 

Nudli (găluște), papanași cu prune și colțunași

Toate cele trei sunt specifice țării vecine și sunt perfecte ca și desert după o masă copioasă. Nudli nu sunt atât de populari în Romania. Un desert simplu cu cartofi care merită încercat.

Să nu uitați de Dobos! Acasă la mama lui parcă e diferit decât cu ce sunt eu obișnuit în România.

 

Langoşi

Îi avem şi noi, dar maghiarii se laudă că sunt ai lor. Or fi. Dar e o idee bună să îi încerci şi în Ungaria. Daca ti se pare că arată bine pe la tarabele de pe stradă, nu-s o idee rea de gustare.

 

Tu ce ai mai încercat în ţara vecină? Şi ce ti-a plăcut cel mai mult?

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *