Colțul de Rai numit Chiang Mai

Ca și orice turist care își petrece câteva săptămâni în Tailanda, după Bangkok (despre care am scris aici) am vizitat Chiang Mai. Pentru cei care nu știti, Chiang Mai, este un oraș în nordul Thailandei plin de farangi (termenul dat de tailandezi pentru străinii care locuiesc acolo), care îți oferă enorm de multe activități pe care poți să le faci. De exemplu, poți să faci rafting, să te plimbi prin pădure, să vizitezi tigrii, să faci voluntariat la un centru de elefanți sau multe alte lucruri interesante. Ceea ce atrage foarte mulți turiști este prețul mult mai scăzut față de Bangkok, lipsa agitației și varietatea imensă de mâncare.

Banane pe stradă

Banane pe stradă

Dacă ar fi să locuiesc undeva în Thailanda, probabil că acesta este orașul unde mi-ar placea să merg. Chiriile sunt ieftine (la 150E pe lună ai un condo cu pază, piscină și menajeră), iar piețele de alimente sunt foarte numeroase cu prețuri bune.

Templu în orașul vechi

Templu în orașul vechi

Thailanda are o serie de legi care pur și simplu te face să te muți acolo. De exemplu, dacă ai 50 de ani și 25.000 de dolari într-un cont poți să te muți acolo și primești reședință. Totodată poți să cumperi proprietăți dacă 51% din apartamentele unei clădiri sunt deținute de thailandezi. Pentru tineri obținerea unei vize de 6 luni de zile nu e dificil, iar mulți dintre cei care își permit luxul de a lucra online se mută acolo. De ce? Pentru că e convenabil și ieftin, iar calitatea vieții are standarde bune.

Ce trebuie neapărat să faci dacă ești aici, este să vizitezi piața de noapte și să guști cât mai multe tipuri de mâncare: sunt absolut delicioase.

Mai mult decât atât, trebuie neapărat să te urci sus pe Doi Suthrep pentru a vedea faimousul templu de pe deal și priveliștea asupra întregului oraș.

Buddha Doi Suthrep

Buddha Doi Suthrep

DSC_0836

DSC_0837

 

Scări Doi Suthrep

Scări Doi Suthrep

Statuie elefant

Statuie elefant

Templu Doi Suthrep

Templu Doi Suthrep

Pe lângă asta eu recomand o vizită de o zi în Chiang Rai unde este faimosul White Temple, după mine cel mai frumos templu pe care l-am văzut în viața mea. Acesta este construit de doar 15 ani iar modelele sunt hazlii, fiind decorat cu super eroi (Batman, Superman, Iron man, etc.)

White Temple

White Temple

White Temple

White Temple

White Temple

White Temple

White Temple

White Temple

White Temple

White Temple

De aici, e aproape Golden Triagle (sau triunghiul auriu) care se află la granița dintre Thailanda, Burma (Myanmar) și Laos. Acesta este faimos prin faptul că în mijlocul fluviului Mekong, care desparte cele 3 țări, exista o insulă care nu era sub juristricția niciunei țări astfel că cea mai mare cantitate de opium exportată către China acum câțiva ani provenea de aici. Fiind pe o parte a fluviului Mekong și știind că pe cealaltă parte e Laos, am făcut o scurtă vizită țării vecine. Poți să faci acest lucru fără ca fii nevoit să reaplici pentru viză. Soluția e să lași pașaportul în Thailanda și să treci în Laos, singura plată pe care trebuie să o faci este o taxă percepută de statul Laos la intrarea în țară (o sumă modică de sub 5 dolari).

Golden Triangle

Golden Triangle

Laos

Laos

Laos Whiskey

Laos Whiskey

Cel mai nordic punct din Thailanda e doar la câțiva kilometri și poți să faci o plimbare cu mașina să vezi și granița cu Burma. Atenție: în Burma se poate ajunge doar cu avionul, trecerea graniței este interzisă pentru turiști fiind periculoasă.  

Northest Point

Northest Point

Pe lângă Templul Alb și  Golden Tringle poți să vizitezi Karen Long Neck Tribe sau “Tribul celor cu gâtul lung”. Din păcate acesta și-a pierdut puțin din farmecul autohton și autentic, fiind acum mult prea turistic și dă impresia de grădină zoologică umană. Am încercat pe cât posibil să iau suveniruri de aici cu speranța că banii ajung oarecum pentru conservarea tribului.

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Long Neck Tribe

Karen Long Neck Tribe este un trib migrator din Burma (Myanmar) care s-a stabilit în nordul Thailandei. Inițial aceștia au fost considerați extratereștrii. Acum, statul thailandez acceptă reședința lor pe teritoriul țării, însă din punct de vedere legal aceștia nu au viză sau cetățenie. Dacă ajungeți aici încercați să interacționați cu oamenii, să cumpărați ceva suveniruri și să zâmbiți cu copii mai mult decât să vă plimbați ca și la grădina zoologică.

Karen Village

Karen Village

Karen Village

Karen Village

Despre elefanți

Probabil cele mai bune zone pentru interacțiunea cu elefanții din Asia sunt cele din nordul Thailandei. Problema este că toți turiștii urmăresc un singur lucru, mai exact, să se urce pe elefanți. Probabil nimeni nu știe că un elefant este supus unor tratamente absolut terifiante pentru a fi îmblânziți. De mici, aceștia sunt bătuți, închiși in spații foarte mici și maltrați pentru a cunoaște frica oamenilor. Încercați, vă rog să nu fiți turistul de rând care face toate treburile astea pentru amuzament. Fiți responsabili. Există centre pentru îngrijirea elefanților, unde aceștia sunt salvați exact din mâinile celor care le-au provocat suferințe. E mult mai bine să petreceți o zi, două sau o săptămână în care să interacționați cu elefanții altfel decât să vă urcați pe ei asemănător unor mijloace de transport. Știu, e frumos și magnific să-ți faci o poză pe elefant la care să-i dai share pe Facebook și să te mândrești la toți prietenii. Eu unul am evitat să interacționez cu elefanții în Thailanda, însă știu ca e foarte popular. Prețurile sunt undeva la 2700 Baht (cam 300 lei) pe zi sau ceva asemănător.

Despre tigrii

Tigrii sunt altă discuție controversată. Faptul că tu, ca om ajungi să stai cu un tigru de 350 kilograme în aceași cușcă, iar acesta se manifestă precum o pisică de apartament mi se pare dubios. Ok, poate sunt paranoic, însă locul tigrilor e în junglă nu în cuști de oțel de 10 pe 10 metri. Am preferat să văd tigrii bengalezi de la 30 de metri distanță în safari în India (despre care poți să citești aici) decât să stau lângă ei și să-i văd lipsiți de orice instinct de felină. Totuși dacă vreți să dați o fugă până la Tiger Kingdom, poți să intri în cușcă cu tigri împărțiți în 4 categorii: foarte mici, mici, medii și mari. Prețurile pentru fiecare categorie costă între 450 și 500 baht. Atenție, fiecare interacțiune cu tigrii se face pe propria răspundere.

Pe scurt nu-s adeptul animalelor ținute între bare de fier. Oricât de bine sunt tratate ele, afară în junglă e altceva.

Din Bangkok se poate ajunge în aproximativ 7-8 ore cu un autobuz. Prețul e undeva la 450 Baht (adică vreo 53 de lei) sau cu avionul în aproximativ o oră și costă până în 120 lei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *