Cum cumpărăm bilete de avion ieftine?

De fiecare dată când când vreau să plec undeva, îmi aleg destinația în funcție de bugetul pe care îl am la dispoziție, iar costul de transport reprezintă cel mai important lucru pe care îl iau în considerare. Anual, 2.3 milioane de români pleacă cu avionul din România, iar în proporție covârșitoare folosesc companii aeriene low cost. Cu toate că biletele de avion s-au ieftinit mult în ultimii ani, flexibilitatea și răbdarea pot uneori să te ajute să economisești, atunci când vrei să călătorești. Uite câțiva pași pe care poți să-i urmezi atunci când vrei să pleci undeva:

Folosește ferestre protejate

Siteurile companiilor aeriene și ale motoarelor de căutare folosesc un mecanism prin care istoricul căutărilor tale e stocat. Astfel, este posibil ca două sau mai multe căutari pe care le faci, chiar și în zile consecutive pot să îți indice prețuri diferite. Pentru a nu salva istoricul tău, folosește o fereastră incognito/privată care șterge întreg istoricul atunci când ai închis fereastra. În Google Chrome sau Mozilla Firefox poți să deschizi o astfel de fereastră prin tastele Ctrl + Shift + N pentru Google Chrome sau Ctrl + Shift + P pentru Mozilla.

Caută pe mai multe siteuri

În perioada ce urmează vreau să merg la Bruxelles pentru câteva zile. Pentru asta, prefer să verific ruta Timișoara – Bruxelles pe mai multe siteuri. Așa că am ales momondo.ro, paravion.ro și esky.ro pentru a vedea care este cel mai avantajos. Cele trei căutări sunt realizate utilizând aceași date, 12 – 16 noiembrie.

ESky.ro

Paravion.ro

Paravion.ro

Momondo.ro

Momondo.ro

Cu toate că am selectat aceași destinație, prețurile au diferențe mari. În cazul acesta, alegerea siteului bun ți-ar putea aduce un beneficiu de 300 de euro. E de preferat să verifici mai multe surse înainte de a cumpăra biletele.

Fii flexibil

Cu cât datele tale sunt mai fixe, cu atât posibilitatea reducerii costurilor este mai mică. Atunci când urmează să plec undeva, mă gândesc câte zile sunt dispus să călătoresc și încerc să-mi planific zilele de concediu în funcție de prețul biletelor. Pentru Bruxelles, am găsit siteul cel mai ieftin ca fiind momondo sau esky (cu diferență de 1 euro). Dar să vedem cum arată zilele următoare sau precedente.

esky2
momondo2

Dacă alegeam să stau cu o zi mai puțin sau mai mult prețul este de aproape 4 ori mai mare. Flexiblitatea este o mină de aur atunci când vrei să călătorești pe bani puțini. Așa că, ar fi bine întâi să verifici prețul biletelor, iar mai apoi să-ți aloci zile libere pentru concediu.

Dacă ești curios ce poți să vezi în Bruxelles într-o perioadă scurtă, aruncă o privire aici.

Cât de repede cumpărăm biletele?

Depinde. Chiar dacă biletele de avion sunt ieftine azi, nu știi când se realizează un set de rezervări în masă, iar prețurile cresc instant. Totuși conflictele la nivel mondial sunt destul de dese, aparent, în ultima perioadă. Pentru că vreau sa vizitez Indochina pentru câteva luni, m-am pregătit din timp să-mi cumpăr biletele de avion. Inițial eram dispus să merg pe ruta AmsterdamBangkok sau AmsterdamKuala Lumpur, însă cu situația din Ucraina am decis să merg pe ruta BudapestaDubaiBangkok pentru că siguranța e pe primul loc.

Pe de altă parte, prețul carburanților e într-o continuă creștere. Acest lucru afectează și prețul biletelor de avion. Așa că, dacă ești sigur că mergi într-o anumită locație, iar ruta pe care vrei să o alegi este sigură, cu cât îți iei biletul mai repede, cu atât mai bine.

Citește politica companiei aeriene

Anumite companii low cost adaugă pe lângă costurile afișate și costuri de transport și costuri suplimentare, precum bagaje de cală sau avion, alegerea locului sau alte taxe. Ar fi bine ca înainte să alegi o anumită locație să verifici aceste lucruri, pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când te prezinți cu un bagaj de 12 kg la aeroport.

Check-in online

Check-in-ul la aeroport sau printarea unei simplu bilet de călătorie poate să te coste o mică avere. E de preferat să îl faci online atunci când este posibil.


Tu ce alte metode de a economisii bani folosești? Ne-am bucura dacă am auzi părerea ta!

You may also like...

2 Responses

  1. Anda spune:

    Tine cont de perioada de varf. Preturile biletelor de avion in plin sezon sunt chiar si de 5-7 ori mai mari decat in alte perioade! Offtopic: verifica si vremea pt perioada aleasa, sa fie pe gustul tau.

  2. Merci de sfaturi! Cu vremea sunt total de acord. Nu cred ca vrei sa ajungi in plina iarna pe plaja 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *