Darjeeling – Ceai, Himalaya si o altfel de Indie

India poate să fie rezumată în două cuvinte: mizerie și haos. Totuși, în toată nebunia asta de țară, anumite zone ies în evidență prin faptul că sunt total diferite de ceea ce înseamnă India adevărată. Și aici poate intră Goa, Dharmasala, Amritsar și orașul meu preferat din India, Darjeeling.
Darjeeling e un fel de Sinaia din Himalaya, dacă putem spune așa, un orășel mic, predominant de budiști tibetani, nepalezi și mai puțin hinduși. La 2200 metri înălțime temperatura nu mai era 40 de grade, ci doar 20, mizeria a dispărut în mare parte și oamenii au început să mănânce cu furculița.
Dacă ai parte de noroc, poți să vezi vârful Kanchenjunga, al treilea cel mai înalt vârf din lume. Dar Mark Twain spunea că este posibil ca un om să stea și 27 de zile în Darjeeling și să nu vadă vârful Kanchenjunga, așa că dacă poposiți în Darjeeling și nu-l vedeți, să nu plecați supărați.

Vedere din Himalaya

Vedere din Himalaya

Dar pe lângă vârf, Darjeeling îți oferă multe lucruri de vizitat, tot ceea ce trebuie să faci este să ai picioare bune la urcat și coborât pentru că ești în Himalaya.
Iată o listă de lucruri pe care le-am vizitat și mi-au plăcut.

Grădina Zoologică
Aceasta este probabil una mai aparte decât ești obișnuit. Am văzut panda roșii, leopard de zăpadă, yak și tigru siberian. În special este formată din animale care se găsesc în zonele montane, iar pentru mine a fost o premieră să văd un yak, leopardul siberian și panda roşii.
Leopardul de zăpadă se spune că e cel mai greu animal de văzut în mediul său natural, având o modalitate uimitoare de a se ascunde și de a-și pierde urma prin zăpadă. Cei mai mulți se află în Afghanistan și sunt absolut convins că nu veți face safari pe acolo ca să-i vedeți.
Panda roșii sunt nemaipomeniți. Am stat cred o jumate de oră să-i văd cum se cațără peste tot.

red panda(1) red panda(2) red panda

DSC_1196

Institutul Montan din Himalaya
Prețul grădinii zoologice include și intrarea în acest loc. E un loc unde poți să vezi evoluția alpinismului, care au fost primele ascensiuni, istoria, cum a fost măsurat și tot ce înseamnă alpinism. Un loc frumos care mi-a plăcut.

Insitutul montan din Himalaya

Insitutul montan din Himalaya

Tabăra pentru refugiații tibetani
Un loc destul de emoționant. Practic e tabăra unde s-au retras refugiații tibetani. Fiecare casă reprezintă un atelier pe care poți să-l vizitezi, de la pielărie la produse de lemn. E și un orfelinat unde sunt copiii tibetani care au rămas fără părinți, iar locul a fost vizitat de Dalai Lama de multe ori. Produsele tradiționale (de regulă lucruri făcute din ață) sunt la mare căutare pentru calitatea muncii pe care tibetanii o realizează.

Copii tibetani

Copii tibetani

Costum tibetan

Costum tibetan

Culegator de ceai

Culegator de ceai

De la tabără am mers la un templu tibetan, iar traseul este spectaculos. Chiar dacă eram singur pe drum, ploaie torențială, a meritat din plin să vizitez cele patru obiective turistice. Traseul de mai sus are cam 13 kilometri și se poate face la pas, există doar 4.5 kilometri care sunt urcare, restul sunt ușori.

Templul din varf de munte

Templul din varf de munte

In varf dupa 13 kilometri

In varf dupa 13 kilometri

Merită să mai vizitezi Japanese Peace Pagoda, care e un templu japonez unde am asistat la o ceremonie și am bătut ritmul la tobe împreună cu un călugăr budist japonez.

Japanese peace Pagoda

Japanese peace Pagoda

Templu Japonez

Templu Japonez

Deasupra norilor

Deasupra norilor

Happy Tea Valley – este cea mai faimoasă plantație de ceai din India și probabil una dintre cele mai faimoase din lume. Ei produc exclusiv pentru Harrods și ceaiul se vinde doar în Anglia și Germania.
Aici poți să faci un tur al fabricii și să afli niște curiozități despre ceai. De exemplu, ceaiul alb, verde și negru provine de la aceași plantă, iar diferența este numărul de oxidanți. Ceaiul alb are 0 oxidanți, este foarte scump. Cam 25 grame de ceai alb e la același preț ca și 100 de grame de ceai verde. O plantă de ceai, este capabilă să producă frunze pentru ceai alb o dată la 15 ani și este roditoare doar patru ani.

Mult ceai

Mult ceai

Ceai peste tot

Ceai peste tot

Cei de la fabrică spuneau că ceaiul se prepară fierbând apă care se toarnă peste frunzele de ceai și nu prin fierberea frunzelor o dată cu apa. Este de preferat să se bea ceaiul fără lapte sau zahăr pentru că își pierde din proprietăți. Indienii din fața mea erau puțin indignați, pentru că ei își beau licoarea în fiecare zi cu lapte de bivoliță.
Procesul complet de la culegere până la împachetare se produce în mai puțin de 24 de ore, cei de la fabrică muncesc încontinuu până când ceaiul cules dimineața la 6 ajunge în pachete următoarea dimineață la 2 am. Ați spune că muncitorii din fabrică sunt tratați ca sclavii, însă cei aproximativ 85 de muncitori câți are fabrica în total sunt tratați foarte bine de Harrods. Fiecare copil al unui angajat are educația plătită de companie, au 13 salarii, asigurări de viață, electrocasnice.

Himalaya Toy Train sau trenul de jucărie
Este același tren cu aburi care a fost făcut de britanici în 1881. Acum există o cursă de agrement, care are doar 7 kilometri și durează aproximativ o oră. Biletele dus-întors costa 1095 rupee (cam 15 euro) și ai ocazia să mergi în a 3a cea mai înaltă gară din lume (după cea din Alpii austrieci și cea din Peru pe care vă las să ghiciți unde duce).
Mark Twain a făcut aceași cursă când a fost în Darjeeling, iar trenul funcționează în aceeași manieră. Chiar daca prețul e puțin piperat, trebuie măcar să-l vedeți. Există trei curse zilnice, la 11:00, 13:00 și 16:00. Trenul face două opriri, la un memorial, timp de 10 minute, și în Ghum, unde există un muzeu pe care puteți să-l vizitați. Trenul așteaptă până când muzeul este vizitat după care se întoarce în stația din Darjeeling.

Trenul cu aburi din 1881

Trenul cu aburi din 1881

Sus de tot

Sus de tot

Înainte de plecare

Înainte de plecare

trenul cu aburi

În gara din Ghoom

În gara din Ghoom

Darjeeling a fost pentru mine fascinant nu doar din prisma obiectivelor turistice, ci mai degrabă o schimbare față de haosul pe care l-am întalnit peste tot în India. E un loc perfect de relaxare, unde poți să scapi de nebunie și să te relaxezi doar plimbându-te prin munți. Oamenii nu mai sunt atât de insistenți ca în alte părți și parcă ai parte cât de cât de civilizație. Dacă mă voi întoarce vreodată în India cu siguranță vreau să merg din nou în acest loc.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *