Draga mea Cambogie,

Ai fost sfâșiată de un trecut atât de sângeros și totuși încă sclipești. Cineva a încercat să te înnece în sânge, să-ți termine zilele și ai reușit cumva să scapi. Acum însă, farmecul tău aparte m-a atras și mi-ai șoptit la ureche ceva frumos “întoarce-te”.

Intrarea in Cambodia

Intrarea in Cambodia

Te-am vizitat pentru temple, draga mea Cambogie. Am vrut să-ți văd frumusețea de care toată lumea vorbește, să cutreier de nebun prin cel mai vechi complex de temple din lume, Angkor Wat. Nu știam la ce să mă aștept, cu siguranță o micuță ca tine, pe lângă Thailanda nu are prea multă atenție.

Angkor Watt

Angkor Watt

Intrare Angkor Watt

Angkor Watt

Angkor Watt

Angkor Watt

Angkor Watt

Angkor Thom

Angkor Thom

Pe drum

Pe drum

Angkor Thom

Angkor Thom

Statui prin Angkor Watt

Statui prin Angkor Watt

Mi-am închiriat o bicicletă, ieftină dragă Cambogie, ieftină – 1 dolar și am pedalat cât am putut eu. Pe drum, m-am oprit să mă joc cu ale tale maimuțe, să le dau banane, să le văd fericirea atunci când umblă cu un pui strâns la piept, să-ți admir peisajul care era pitoresc și neatins de haitele de turiști de prin alte zone.

Într-un târziu am ajuns la temple, dragă Cambogie, am pășit prin ruine, le-am explorat și încercat să le întețeg, atât cât am putut eu cu mintea mea creață. Scuză-mă dacă nu le-am apreciat destul, nu pot să zic că sunt pe placul meu. Totuși există ceva aparte în toată frenezia lor, ceva magic. Am fost pe urmele Angelinei, să văd pe unde a filmat Tomb Rider. Din păcate doamna Jolie nu ți-a adus atâția turiști precum a făcut domnul DiCaprio cu al său film “The Beach” în Thailanda.

Locul unde s-a filmat Tomb Rider

Locul unde s-a filmat Tomb Rider

Tu în schimb m-ai fascinat într-un mod diferit draga mea Cambogie. M-ai hrănit cu carne de crocodil și bere ieftină, la un dolar bucata. M-am plimbat și am ascultat muzică live peste tot, am văzut oameni fericiți care nu-și neagă trecutul, dar privesc cu speranță la viitor.

Matase multa si ieftina

Matase multa si ieftina

Maimute

Maimute

Am înteles ce înseamnă sărăcia și totodată durerea. Te credeam tristă dragă Cambogie, dar ai știut să zâmbești de fiecare dată când mă aplecam cu un salut Buddist în semn de respect pentru orice serviciu.

Masajul tău, diferit față de cel Thailandez mi-a plăcut mai mult. Peștii care mi-au gâdilat tălpile după sute de kilometri pe jos prin India, zâmbeau și ei după o masă copioasă. Unii chiar chicoteau zicând că bătătura aia era o delicatesă, un desert și mi-au spus că mă așteaptă mai des pe la ei.

Mâncarea ta a fost surprinzătoare. Diferită față de ce mi-a dat mama Thailanda, cu alte condimente și nu atât de picantă. Iar tu, chiar știi să gătești si alte lucruri precum crocodili, șerpi, sau alte lucruri exotice.

Casa din padure

Casa din padure

IMG_20150709_152307

Țânțarii nu m-au speriat, dragă Cambogie. Eram pregătit cu Autan și pastile de malarie, am semnat și niște acte că pășesc pe propria răspundere într-o țară care are anual cazuri de malarie. Nici drumul de 8 ore din Bangkok nu m-a oprit să te admir. Eram atât de aproape să te evit și să o iau către sud în Thailanda

Acum mi-a rămas un singur lucru dragă Cambogie, să-ți promit un singur lucru. Am să-ți promit că mă-ntorc. Mă-ntorc cu mai mult timp, să-ți văd mai mult din frumusețe, să te descopăr mai în detaliu. Patru zile nu mi-au fost suficiente, iar tu meriți mai mult. Meriți respectul nostru pentru sângele care ți-a curs prin țară.

M-ai surprins Cambogie, dintre toate, chiar tu …

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *