Fetele şi autostopul

Am 23 de ani şi am mers aproape 6000 de km cu autostopul. Nu zic asta ca să mă laud, nicidecum, pentru că ştiu fete care au călătorit în acest fel mult mai mult decât atât. Dar scriu asta pentru fetele care se gândesc că este o nebunie şi că nu e o idee bună să faci asta.

Eu vă zic că e tare interesant! Hai să vă povestesc. Cum am decis să merg cu ocazia? Totul a început acum vreo 2 ani, când am devenit membră într-o organizaţie studenţească tare dragă mie (BEST Board of European Student of Technology), unde călătoritul în acest fel e tradiţie de generaţii întregi. Am zis să încerc. Şi mi-a plăcut! Aş avea câteva sfaturi (în ordine aleatorie) şi bineînţeles că lista poate continua.

Ar fi bine să nu mergi singură.

Asta e o părere cam personală. Eu una nu am mers niciodată singură, majoritatea dăţilor am mers cu câte un băiat, uneori şi cu fete.

Preferabil persoane care sunt deschise spre asta şi nu pornesc din start cu ideea că nu se poate sau că nu va opri nimeni.

Nici nu te plictiseşti în cazul în care trebuie să aştepţi sau mai ai cu cine să faci schimb dacă te doare mâna să ţii plăcuţele (vă povestesc despre ele şi cum le facem imediat). Dar cel mai important este că te simţi ceva mai în siguranţă cu cineva lângă tine.

Cu toate astea, ştiu fete care au mers mult cu ocazia singure şi nu au păţit nimic. Dacă te simţi destul de sigură pe tine şi nu ai chef să aştepţi după cineva să ţi se alăture – go for it! 🙂

Destinatia: un satuc de langa Budapesta

Destinatia: un satuc de langa Budapesta

Fata-baiat totusi e cel mai bine de mers la ocazie :)

Fata-baiat e cel mai bine de mers la ocazie 🙂

Fata-baiat totusi e cel mai bine de mers la ocazie :)

Fata-baiat e cel mai bine de mers la ocazie 🙂

Se poate si in doi...baieti :)

Se poate si in doi…baieti 🙂

Unde stau?

Cel mai bine e la ieşirile din oraş sau dacă ajungi pe autostradă, în benzinării.

Caută un loc unde eşti vizibilă şi e uşor ca maşinile să oprească (şi legal, bineînţeles!). Dacă vei sta undeva unde e linie continuă de exemplu, oricât de binevoitor ar fi şoferul, sunt şanse mici să oprească.

Locul unde stai ar fi bine să ducă doar în direcţia unde vrei tu să ajungi. Spre exemplu o dată am stat înaintea unei intersecţii la marginea Lisabonei, dar majoritatea şoferilor nu mergeau înainte, spre Porto (unde voiam noi să ajungem), ci o luau la dreapta la intersecţie. Noi totuşi nu înţelegeam de ce nu opreau. Trebuie să vă orientaţi la faţa locului uneori şi să alegeţi varianta cea mai bună.

Preferabil să stai undeva unde să poţi fi văzută de la distanţă de maşinile care vin, să aibe timp să oprească. Pentru şoferiţe: pune-te în pielea şoferului şi gândeşte-te tu în ce condiţii ai opri.

Există şi un fel de wikipedia pentru mersul cu ocazia. http://hitchwiki.org/maps/ Puteţi să consultaţi şi acest site pentru a vă ajuta să găsiţi un loc potrivit.

Spre Straja

Spre Straja

Intr-o mica plimbare pana la Cluj si inapoi

Intr-o mica plimbare pana la Cluj si inapoi

Ce scriu pe plăcuţe?

Noi le zicem plăcuţe în BEST – foile alea pe care scrii unde vrei să ajungi la popasul următor. E bine să pleci pregătită şi cu un anumit traseu în minte – şi pe foi!

Google maps e perfect pentru a îţi organiza traseul. Alege localităţile mai însemnate de pe traseu. Totuşi, dacă vrei să ajungi în vreun sătuc e bine să scrii şi satele mai mici din zonă, pentru că e posibil să nu ajungi chiar din prima la destinaţie, uneori mai schimbi maşinile 🙂

Ai grijă să ai traseul notat, memorat sau să ai o hartă cu tine!

Dacă nu stii prea bine zona în care eşti, ghidează-te după indicatoarele rutiere ca sa iti faci o idee unde găseşti maşinile care merg în aceeaşi direcţie ca tine şi poziţionează-te chiar acolo.

Specific BEST - bratati si autostop :)

Specific BEST – bratati si autostop 🙂

Plan de rezervă

Dacă mergi în vreo ţară unde ştii că nu prea merge autostopul sau eşti la început de drum în acest tip de călătorie, e bine să te interesezi dinainte şi de alte mijloace de transport. Asta mai mult ca să nu te simţi tu panicată. Cu ceva rabdare, chiar şi în locuri care par mai greu accesibile vei ajunge. Trebuie doar nişte energie pozitivă şi optimism şi maşina va opri!

Telefon încărcat

Nu uita să ai telefonu încărcat când pleci, chiar şi un încărcator portabil, în caz de nevoie. În special dacă pleci cu o gaşcă de prieteni, e frumos să ţineţi legătura mereu. Poate vă vorbiţi şi vă intersectaţi la vreuna din opriri şi vă mai povestiţi aventurile! După care porniţi iar la drum.

Imediat dupa granita Romaniei

Imediat dupa granita Romaniei

 

Rucsac – cât să poţi câra singură

De când am început să călătoresc cu autostopul mi-am dat seama şi că nu am nevoie de o tonă de lucruri când plec undeva. Strictul necesar şi am plecat! Nu vă gândiţi să vă luaţi trolere sau genţi – sunt greu de cărat şi nu sunt practice deloc.

Un rucsac magic – care să vă ajungă pentru câteva zile – la nevoie chiar o săptâmână-două – e mereu o investiţie bună. Chiar dacă mergi cu un băiat, are şi el bagajul lui, aşa că fii leneşă: nu vrei să cari multe, nu îţi lua multe!

Mai demult nu prea puteam să mă limitez şi ajungeam înapoi acasă cu haine pe care nici măcar nu le purtam. Apoi am început ca înainte să bag lucrurile în ghiozdan să mă întreb cam la fiecare obiect “Chiar am nevoie de asta?”. Dacă ezitam puţintel, probabil nu aveam nevoie şi îl lăsam acasă. Încearcă să faci exerciţiul ăsta înainte de vreo 2-3 excursii şi vei vedea cum se uşurează bagajul tău.

O altă sugestie este că ar fi bine să îți pui hainele în pungi de plastic și apoi în ghiozdan, pentru cazul în care te prinde ploaia. Asta în cazul în care nu ai ghiozdan impermeabil. Şi să ai mereu apă la tine…şi ceva de ronţăit daca cumva asteptarea se lungeste.

In drum spre Medias

In drum spre Medias

Nu intra în oraşe dacă nu e nevoie

În special când e vorba de oraşele mari, încearcă pe cât posibil să le eviţi, să rogi şoferul să te lase la intrare în oraş, de unde e mai uşor să găseşti o maşină spre destinaţia viitoare. Ştiu că de exemplu din Budapesta e tare greu de ieşit.

Destinatia: Brasov

Destinatia: Brasov

Comunică mereu

Nu neapărat prin vorbe, dar şi dacă transmiţi o atitudine pozitivă când aştepţi o maşină, şoferii vor simţi asta şi vor opri. Mult mai probabil decât dacă stai speriată sau încruntată şi doar le arăţi destinaţia unde vrei să ajungi.

De asemenea, comunică cu şoferul în timpul călătoriei, pentru că mulţi iau oameni în maşină pentru că pur şi simplu se plictisesc singuri când au drumuri lungi de făcut şi le place să povestească.

Comunică şi atunci când vrei să afli unde e cel mai bun loc în care te poate lăsa şoferul pentru ca tu să iei următoarea maşină sau să ajungi cel mai uşor la destinaţia finală, după caz.

Simte-te bine în maşină, dar nu uita că nu eşti în maşina personală: dacă îţi este prea cald sau prea frig, comunică. Nu sta mereu pe telefon, nu dormi dacă vezi că şoferul este şi el obosit, şi are chef de vorbă.

O idee bună ar mai fi să nu te bagi în discuţii contradictorii: politică, religie, fotbal sau altele de genul. Nu îşi au rostul.

Primul meu drum mai lung...Timisoara-Sibiu-Medias-Sighisoara-Bran

Primul meu drum mai lung…Timisoara-Sibiu-Medias-Sighisoara-Bran

Discuţia banilor

În România un procent din soferi te iau în maşină şi la final se aşteapta să primeasca bani. Mai la vest de România nu se mai pune problema: autostopul este gratis implicit! În România tot timpul e o idee bună să întrebi de la bun început daca e ok fara bani. Dacă ai pornit la drum cu gândul că nu vei plăti, atunci îi mulţumeşti soferului care îţi cere bani şi astepţi următoarea maşină.

Este mult mai frumos să circuli cu persoane care te iau pentru companie, nu pentru bani. Acest lucru face aceasta experienţă şi mai deosebită.

Cea mai importantă măsura de precauţie

Tot ce trebuie să ţii cont mereu e să nu te urci în maşină sub nicio formă cu oameni vizibil obosiţi, care îţi par dubioşi sau oameni care nu îţî inspiră încredere. Nu degeaba ne lăudăm că avem instinctul acela feminin. Hai să îl şi folosim 🙂

Dacă nu te simţi comfortabilă în maşină, coboară într-un loc rezonabil şi populat şi apelează la planul de rezervă.

Fii flexibilă!

În sensul că trebuie să fii conştientă că nu poţi programa cu exactitate o călătorie cu autostopul, cel mult poţi estima cam când ai ajunge la destinaţie. E bine să îţi planifici timpul ca să eviţi să te prindă noaptea pe drum. Până la urmă, nici cu CFR-ul nu prea poţi estima de multe ori. Priveşte-o ca pe o aventură şi bucură-te de călătorie!

Specific BEST - bratati si autostop :)

Specific BEST – bratati si autostop 🙂

Lasă frica deoparte! Va fi o experienţă memorabilă!

Poate la început vei fi puţin reticentă, dar după ce încerci asta o dată, îţi vei aminti mereu de cum ai ajuns tu în locul X cu ocazia, ce oameni ai cunoscut, ce poveşti ai mai aflat sau cum se vede şoseaua de la înălţime din TIR.

Am cunoscut tot felul de oameni, de la şoferi de TIR care se plimbau prin toata Europa, la belgieni care credeau că suntem din Rusia (probabil după accentul în engleză), la un şofer care îl plimba şi pe câinele lui tare drăguţ.

Am avut tot felul de păţănii: s-a stricat maşina chiar înainte să ajungem la destinaţie, altădată nici măcar nu stăteam la ocazie şi opreau maşinile, am ajuns chiar înaintea organizatorilor la un eveniment de undeva de lângă Budapesta pentru că am avut noroc de maşini rapide până acolo, am pornit cu o fată de la Rm. Vâlcea până în Timişoara şi am ajuns mult mai devreme decât dacă am fi mers cu trenul şi pe gratis pe deasupra sau am prins în San Marino un tip care pe lângă că conducea peste viteza legală, a mai fost şi tare drăguţ şi ne-a primit 6 oameni în maşină.

Când mă uit în urmă, nu îmi vine să cred că am avut parte de atâtea călătorii şi aventuri! Bineînţeles că n-am reuşit să le descriu aici pe toate. Dar de toate îmi amintesc cu drag şi abia aştept să-mi fac amintiri noi şi frumoase!

Fetelor, voi aţi mers cu autostopul? Dacă da, cum a fost? Mi-ar face mare plăcere să ascult şi poveştile voastre cu autostopul!

Teo merge pana in Viena

Teo merge pana in Viena

Destinatia finala: Straja

Destinatia finala: Straja

Lumea vrea sa ajunga la Bran

Lumea vrea sa ajunga la Bran

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *