Istanbul – Revelion pe vapor şi arta negocierii

Condimente de tot felul...

După o călătorie care a părut interminabilă (Timişoara – Istanbul cu trenul : o adevărată aventură de mai mult de 30 de ore), am ajuns în fosta capitală a Imperiului Otoman.
Deşi era 7 dimineaţa, câteva restaurante erau deja deschise, iar proprietarii ne invitau înăuntru, la micul dejun. Un mic sfat: plătiţi tot timpul în lire turceşti, altfel vor încerca să va păcălească.

Primele ore in Turcia

Primele ore in Turcia

Motivul pentru care am mers în Istanbul, a fost pentru a petrece Revelionul în stil BEST – a fost organizat pe un mic vapor, care se plimba prin strâmtoarea Bosfor în timpul nopţii. Trebuie să mărturisesc: priveliştea oraşului şi a podurilor luminate era absolut superbă de pe vapor!

In zona Ortakoy - districtul Beşiktaş

In zona Ortakoy – districtul Beşiktaş

În ciuda frigului de afară, ne-am făcut curaj să ieşim din hostel şi să vizităm câte ceva prin oraş. Mi-a plăcut mult zona Ortakoy, unde am mâncat kumpir şi am fumat narghilea turcească. Deşi urăsc ţigările, narghileaua cu arome are un gust interesant: merită încercată o dată. Acum încearcă să ghiceşti ce e kumpir! Sunt cartofi, pe care îi poţi umple cu orice doreşti – ai de ales dintr-o listă imensă. Îţi recomand să te fereşti de sosul chilli dacă nu eşti fan al mâncării picante 🙂

Undeva in drum spre Ortakoy

Undeva in drum spre Ortakoy

In zona Ortakoy - districtul Beşiktaş

In zona Ortakoy – districtul Beşiktaş

Pranz - kumpir turcesc

Pranz – kumpir turcesc

Am avut noroc să fim cazaţi chiar în centrul istoric al oraşului, în zona Sultanahmet, aşa că nu trebuia să deplasăm prea mult la celebrele bazare. Aici am învăţat ce înseamnă să negociezi. Grand Bazaar (Marele Bazar) e impresionant, dar din câte ni s-a spus, este mult mai avantajos să cumperi din împrejurimile lui, unde sunt situate multe, multe magazine micuţe, care îţi oferă produse foarte variate: de la bijuterii, la haine sau dulciuri, găseşti multe lucruri aici.

Esarfe si iar esarfe - toate din casmir

Esarfe si iar esarfe – toate din casmir

Ia uite cine isi face siesta aici...

Ia uite cine isi face siesta aici…

Zona Sultahahmed

Zona Sultahahmed

In departare - Hagia Sofia

In departare – Hagia Sofia

Moscheea Albastra

Moscheea Albastra

In apropiere de Marele Bazar

In apropiere de Marele Bazar

Condimente de tot felul...

Condimente de tot felul…

Deşi Marele Bazar este cel mai cunoscut, mie mi-a plăcut mai mult bazarul de condimente. Poţi gusta la tot pasul Turkish Delight: dulciurile specifice ţării – tare bune. Am încercat şi condimentele pe care le folosesc ei. Cred că am avut “norocul” să le nimeresc pe cele mai picante – am avut nevoie de puţin Turkish Delight după.
Ce alte dulciuri mai poţi să încerci? Pismaniye – arată că un fel de vată de zahăr în miniatură şi bineînţeles tradiţionala  baclava.

Dulciuri turcesti

Dulciuri turcesti

La city rally-ul facut de BEST Yildiz

La city rally-ul facut de BEST Yildiz

Cafeaua turcească este de asemenea renumită şi este foarte bună, dar foarte tare. Mie mi-a fost frică să o încerc de data asta, pentru că atunci când am băut prima şi singura dată, în Bosnia şi Herţegovina – mi-a furat tot somnul…

În schimb, am băut mult ceai turcesc. E bun şi cel simplu, dar cel de mere şi cel de portocale – absolut delicioase! Mai au o băutură specifică, numită salep, făcută cu lapte şi diferite arome. Numai bună să te încălzeşti într-o zi friguroasă!

In bazarul de condimente

In bazarul de condimente

Suveniruri

Suveniruri

Să trecem la partea cea mai utilă: negociatul. Sub nicio formă nu plăteşti preţul care este afişat, în special în bazare. După primele două propoziţii, îţi spun pentru tine vor face o reducere specială. După ce le spui eşti din România, vor zâmbi şi mulţi vor spune  îl ştiu pe Hagi, e posibil mai facă încă o reducere. E bine întrebi care e preţul cel mai bun pe care îl oferă pentru produsul respectiv (best price). Şi mai bine e cumperi mai multe lucruri din acelaşi loc. La mai multe produse cumpărate, poţi negocia şi mai uşor şi poţi obţine un preţ şi mai bun 🙂

In bazarul de condimente

In bazarul de condimente

In bazarul de condimente

In bazarul de condimente

In zona palatului Topkapi

In zona palatului Topkapi

Din păcate, au rămas multe lucruri de vizitat: Hagia Sofia, palatul Topkapi şi Moscheet Albastră sunt câteva din obiectivele pe care sper le văd într-o excursie viitoare. Ţie ce ţi-ar mai plăcea vizitezi sau încerci în Istanbul? Iar dacă ai fost deja: ce ţi-a plăcut cel mai mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *