Ko Tao și tot ce trebuie să știi despre scuba diving

Trebuie să o spun clar – nu sunt omul plajei și al mării. Când aude Mădălina asta, se cam întreabă ce e în neregulă cu mine. Dar sincer să stau pe o plajă cu orele mi se pare foarte plictisitor. Eh cu toate astea Ko Tao sau Insula Țestoasei este un paradis pe Pământ. Câte insule ați vizitat unde țestoasele vin pe mal să-și depună ouăle în fiecare an?

Ko Tao

In plimbare pe insula

In plimbare pe insula

 

Peste cineva?

Peste cineva?

Iar dacă tot am ajuns pe o insulă foarte frumoasă și nu mă omor cu statul la soare, mi-am propus să încerc Scuba Diving. Scuba Diving, mai pe românește înseamnă să te scufunzi sub apă și să te minunezi de frumusețea naturii care nu e accesibilă de la suprafața apei.

Ce trebuie să știi despre scuba diving?

Scuba diving e o activitate care poate să devină un hobby pentru oricine. Există două școli internaționale: SSI – Scuba Schools International și PADI – Professionals Association of Diving Instructors, amandouă fiind recunoscute oriunde în lume.

Oricare școală, oferă cursuri de scuba diving prin care poți să obții o certificare valabilă pe fiecare continent care îți oferă anumite facilități.

Open water diver

Cea mai ușoară certificare de luat. Durează aproximativ 4 zile, iar după 5 scufundări și un mic examen poți să faci scufundări de agrement cu un alt membru certificat până la 18 metri.

Advanced open water diver

Este cea de-a doua certificare, care îți oferă posibilitatea să faci scufundări până la 30 metri.

Rescue

– Tehnicile învățate sunt folosite pentru salvare și prevenirea problemelor ce pot să apară în timpul scuba divingului

Divemaster

și Instructor – sunt utile pentru cei care vor să devină profesioniști sau instructori. În ambele cazuri scuba divingul e mai mult meserie decât hobby.

Din punct de vedere medical, scuba divingul necesită să fii apt la fel ca pentru orice alt sport. Totuși trebuie ținut cont de două lucruri importante. Unul este răul de mare. Multe școli au o pastilă magică care face ca răul de mare să treacă, cei cu care am făcut eu nu aveau această pastilă și a fost jumătate din problema pentru care a trebuit să-mi întrerup certificarea. Cel de-al doilea lucru este echilibrarea presiunii din urechi. Orice problemă cu sinusurile poate duce la imposibilitatea adaptării la adâncimi mai mari de 8 metri. Eu nu am putut să-mi echilibrez presiunea în urechi și simțeam o durere a urechilor când încercam să cobor sub 8 metri. Sper ca cele două probleme să le rezolv pentru data următoare când voi face scufundări pentru ca mi-a plăcut enorm în rest.

Cât costă?

Certificările au prețuri diferite. În Ko Tao, prețurile sunt undeva la 8000 baht (aproximativ 200 euro) pentru Open water diver care include ore de curs, 4 sau 5 scufundări și examenul. Școlile din Ko Tao pe care pot să le recomand sunt De puta madre, Pura Vida, Ko Tao divers, Rectopus, Divemasters Ko Tao. Școlile au 1-4 studenți per instructor, iar cei care știți că s-ar putea să aveți o oarecare frică, puteți să cereți să fiți singurul student. Unele școli oferă și cazare pe întreaga perioadă a cursurilor, dar prețurile cresc puțin. Totodată, în orice moment vă simțiți nesiguri, panicați sau apare o problemă puteți să sistați cursurile și să cereți să vă returneze o parte din bani.

Ce pot să văd în Ko Tao?

Pe scurt, asta:

Sub apa in Ko Tao

Sub apa in Ko Tao

 

Asa invatam

Asa invatam

Ko Tao e magnifică. De-a dreptul superbă aș spune. Broaște țestoase, corali, mii de pești colorați, iar cei mai norocoși pot să vadă rechini și balene (specii nepericuloase evident). Îmi pare nespus de rău ca am avut problema cu răul de mare și cu echilibrarea presiunii, merită tot efortul din lume pentru Scuba Diving.  

Pentru cei care nu sunteți siguri, sau nu vreți să luați o certificare există și posibilitatea să faceți niște scufundări pentru a vedea dacă vă place, numite “Discover Scuba Diving”, de regulă două scufundări până la 5-8 metri care să vă inițieze puțin în scufundări.

Ko Tao este cunoscută în Tailanda exclusiv pentru Scuba Diving, dar asta nu înseamnă ca nu poți să faci plajă și să te bucuri de apă. Există numeroase plaje și baruri cu cocktailuri ieftine unde poți să te relaxezi. Nu mai spun de fructe de mare și de pește care e atât de delicios. Toate barurile de pe insulă au așa numitele Happy Hours, care îți oferă multe reduceri. De exemplu, într-o zi aveau 1+1 la Gin tonic, iar unul era 100 baht (adică vreo 12 lei).

Câți dintre voi au încercat și ce experiențe au avut? Mi-ar plăcea să vă aud părerea.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *