Kuala Lumpur, un oraş al contrastelor

Kuala Lumpur a fost prima oprire din minunata noastră experienţă de aproape 3  săptămâni în Asia (Malaezia şi Thailanda), o călătorie spre care am pornit nerăbdători şi curioşi şi din care ne-am întors (cu greu) fără prea multe lucruri sau bani dar cu amintiri pentru o viaţă. Au trecut numai 3 luni de când ne-am întors şi deja ne uităm cu nostalgie la poze şi vrem să revenim cât mai curând căci pur şi simplu ne-am îndrăgostit fără scăpare: peisajele, mâncarea, oamenii, tradiţiile, culorile te fac să nu mai vrei acasă. Pentru mine, entuziasmul de a veni în Asia a fost alimentat şi de poveştile prietenilor care au fost înaintea noastră şi de toate pozele cu peisaje exotice pe care le vedeam.  Auzisem despre cât de minunată e Asia dar nu e la fel până nu vezi şi simţi pe propria piele. E adevărat că după o călătorie de aproape 15 ore cu o escală scurtă în Doha, nu astea au fost primele noastre gânduri atunci când am călcat pe pământ asiatic. Odată ajunşi pe aeroportul din Kuala Lumpur, după câteva ore de somn „furate” în avion şi după mai câteva zeci de minute de aşteptat bagaje, eram atât de obosiţi încât tot ce ne doream era un loc unde să ne întindem. Iar aerul umed, greu de respirat şi căldură  înăbuşitoare plus oboseală nu sunt un combo prea reuşit, mai ales că până în partea asta de lume nu am mai experimentat niciodată clima şi vegetaţia tropicală. Aşa că ne-am bucurat să scăpăm din imensul aeroport şi ca primă impresie, am fost uimiţi de modul simplu şi rapid în care am ajuns în oraş cu Klia Express, un tren foarte curat şi rapid care face legătura între aeroport şi oraş. Călătoria durează 30 de minute iar preţul unui bilet dus-întors este de 90 lei.

Kuala Lumpur e un oraş care te impresionează din prima clipă prin modul în care modernul şi tradiţionalul se împletesc  şi “colorează” peisajul urban. Lângă zgârie nori şi clădiri impunătoare din sticlă şi metal vezi peste tot mici tarabe cu mâncare, vânzători ambulanţi, localuri tradiţionale sau service-uri pentru scutere (un mijloc de transport foarte popular la ei). Moscheele şi templele viu colorate şi împodobite cu statuete şi flori se înalţă alături de reclame imense şi de malluri pe câteva etaje. Dar cred că tocmai asta face Kuala Lumpur să fie deosebit: diversitatea şi mozaicul de culturi şi obiceiuri. Nouă ne-a plăcut Kuala Lumpur tare de tot. Atât de tare încât am zis că ne-am muta acolo fără regrete :))

Dar cum de data asta am stat doar 4 zile, am încercat să profităm la maxim de timp şi să vedem cât mai multe chestii faine. Pentru a descoperi oraşul, cel mai indicat este mersul pe jos însă căldura şi umezeala îţi dau impresia că te plimbi într-o saună imensă. Seara nu e cu mult mai răcoare dar măcar soarele nu mai arde iar oraşul devine foarte animat. Aici am mers foarte mult cu Uber. Preţurile sunt cu mult mai ok decât cu taxiul (cel puţin în cazul nostru, pentru că am fost 6 persoane şi puteam comanda Uber XL), condiţiile sunt ireproşabile şi am avut noroc să prindem şoferi foarte amabili, cu o engleză impecabilă. Am comunicat foarte uşor şi toţi au fost încântaţi să ne ajute cu informaţii despre ce, cum, unde să vedem. Zilnic am mers cu Uber, inclusiv în afara oraşului pentru că ni s-a părut cel mai practic, comod şi ieftin mod de a ne deplasa (preţul pe kilometru e în jur de 1,5 ron). Cazarea noastră în Kuala Lumpur a fost la „înălţime’’, mai exact la etajul 47 într-o clădire de apartamente cu 51 de etaje. Pentru un apartament de 6 persoane am plătit aproximativ 330 ron pe noapte şi ne-am bucurat de o frumoasă panoramă deasupra oraşului, cu vedere spre Petronas Towers şi KL Tower iar la ultimul etaj ne-am bucurat de acces la infinity pool și sală de fitness.

priveliste apartament Kl

Priveliștea de la geamul apartamentului

Înainte de furtună

Cel mai mult cred că ne-am bucurat de nebunia străzilor, mai ales noaptea. Aici am băut prima nuca de cocos cumpărată la marginea străzii şi am încercat mâncarea tradiţională, ieftină şi bună. Sunt străzi întregi de restaurante indiene, chinezeşti sau malaeziene, majoritatea frecventate de turişti. Dar dacă ai ajuns în KL nu ai cum să nu mergi la Jalan Alor, renumita piaţă de noapte din zona Bukit Bitang. E agitaţie, nebunie, fum, şi mirosuri care mai de care dar aici descoperi adevărata mâncare locală, o nebunie de gusturi şi arome. Ziua nu prea e multă activitate în zonă dar o dată cu apusul, piaţă capătă viaţă iar localnici şi turişti deopotrivă vin aici să savureze o frigăruie şi să bea o nuca de cocoş. O masă pentru două persoane incluzând şi câte o băutură răcoritoare nu costă mai mult de 30, 40 ron. În schimb, alcoolul e foarte scump, datorită accizelor foarte mari şi a faptului că majoritatea populaţiei e musulmană şi nu se încurajează consumul de alcool. O bere, de exemplu, în restaurant ajunge şi la 20, 30 ron.

Prima masă in Kuala Lumpur

Street food în piața de noapte

Sunt incredibil de multe lucruri de văzut şi făcut în Kuala Lumpur. Noi nu am reuşit în cele 4 zile să vizităm atât cât ne-am fi dorit, dar am bifat totuşi câteva obiective importante despre care vom povesti curând.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *