Leapșa despre călătorii

Acum câteva ore citeam în Jurnalul Alinuței răspunsurile la câteva întrebări legate de călătorii. Știu ca am luat o pauză îndelungată, nu am mai călătorit nicăieri de câteva luni bune, fiind preocupat cu niște lucruri de care o să vă povestesc, sper, în săptămânile ce urmează. Dar provocarea aceasta era interesantă și chiar cred că am câteva răspunsuri pe care poate le-ați considera surprinzătoare.

Așa că să-i dăm drumul!

Unde ai zburat prima dată cu avionul?

Hmm, dacă nu greșesc prima dată am fost în Manchester cu avionul. Cred ca au trecut vreo 6 ani de atunci (dacă nu mai mult). Aveam un prieten din liceu care era student acolo și m-a întrebat dacă vreau să-i fac o vizită în vacanța de vară. Sincer n-am avut niciodata oroare de zborurile cu avionul, aproape tot timpul am același ritual. Primul lucru, beau ceva înainte de a mă urca în avion, ori un gin tonic, ori ceva tărie (chiar aș recomanda asta pentru cei care au frică de zboruri). Pe avion încerc să ronțăi niște alune sau ceva care să mă facă să-mi țin gura în mișcare pentru a minimiza efectul schimbului de altitudine. De regulă citesc sau ascult muzica între timp.

Numește trei lucruri esențiale pentru tine atunci cand călătorești.

E clar că nimeni nu pleacă fără telefon și fără acte, de aceea vă spun de alte trei lucruri esențiale.

Fără doar și poate cel mai important lucru pentru mine e încălțămintea. De regulă merg cel puțin 10 kilometri pe zi, iar uneori e solicitant. Nicăieri n-aș pleca fără să am la mine o pereche de running/walking shoes care să fie testați anterior.

Nu plec niciodată fără trusă de prim ajutor și asigurare medicală dacă știu ca sunt plecat mai mult de trei zile. N-am avut niciodată probleme, dar cred ca 500 grame în plus în rucsac pentru siguranța mea nu strică. În fond, nu știi niciodată ce se poate întampla.

Ochelarii de soare dacă nu-i iarnă au locul lor în bagaj. M-am obișnuit de ceva vreme să port ochelari de soare când ies afară, iar acum sunt indispensabili.  

Cu cine ai vrea să călătorești?

Hmm, de regulă îmi place să călătoresc singur. Am stilul meu și uneori mă enervez destul de repede când cineva face mofturi sau se plânge de umblat prea mult. Am încercat să călătoresc cu prieteni sau cu rude și de fiecare dată ori mă plictiseam ori mă simțeam în lanțuri.

Sincer, nu știu pe cine aș lua cu mine 🙂 chiar mi-e greu să găsesc o persoană care să știu că rezistă vreo 10 kilometri pe zi, e dispus să arunce cateva sute de euro pe restaurante cu stele Michelin și baruri interesante sau cine știe ce nebunie de-a mea.

Transilvania Cafe in Abu Dhabi

Transilvania Cafe in Abu Dhabi

Ce loc din avion preferi: geam, culoar, mijloc?

Mai în glumă, mai în serios, cel de la business class 🙂

Le-am încercat pe toate, însă prefer cel de la geam sau de la culoar. Cel de la culoar are avantajul că poți să-ți întinzi picioarele însă te trezești cu câte un pasager care-ți dă un brânci din greșeală sau cu barul stewardeselor în umăr. Cel de la geam are avantajul că poți să dormi, însă dacă vrei să ieși sau să-ți întinzi picioarele e complicat. În niciun caz cel din mijloc.

Cum „pierzi timpul” atunci când călătorești?

Nu cred ca e timp pierdut atunci când călătoresc. Sunt în totalitate stăpân pe timpul meu și de regulă îmi place să fotografiez obiectivele turistice. Uneori, după vreo 5-6 zile într-un oraș dacă ajung să vizitez toate obiectivele turistice mă trezesc de dimineață și zic “mi-a placut obiectivul X, hai să încerc să fac mai multe fotografii acolo” sau “restaurantul X pare interesant, ce-ar fi să fac o rezervare pentru deseară?”. Nu cred ca e timp mort niciodată. De exemplu în Thailanda, eram în Nord, în Chiang Mai și văzusem tot ce era de văzut, însă îmi plăcea mult orașul si am decis să stau mai multe zile. Așa că am întrebat localnicii “E ceva interesant de făcut azi în oraș?” și m-au îndreptat către piața de weekend care era o adevărată minunăție.

Chiang Mai pe strada

Chiang Mai pe strada

Am pierdut timpul citind prin India, pe trenuri, în drumuri de peste 10 ore sau socializând cu cei din jur.

Numește câteva țări prin care ai călătorit.

Hmm, să vedem. Polonia, Ungaria, Italia, Germania, Austria, Spania, Anglia, Franta, Grecia, Belgia, Olanda, Serbia, Emiratele Arabe Unite, India, Thailanda, Cambodia, Laos, Cehia, mai erau câteva dar nu mai țin minte acum…

Care dintre acestea a fost preferata ta?

Hmm complicat. Un top 3 cred ca ar fi Thailanda, Spania și India. Olanda și Franța iar sunt minunate. Greu de decis, dar cred că Thailanda e de vis.

Casa Batllo in Barcelona

Casa Batllo in Barcelona

Dacă ar fi să aleg să mă mut acum în una din țările pe care le-am vizitat aș spune Thailanda, Spania sau Emirate. Toate sunt minunate, mai mult sau mai puțin.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Cu ce mijloc de transport iți place sa călătorești?

Cu avionul, ajung cel mai rapid la destinație și pot să fiu în câteva ore pe cealaltă parte a globului.

Numește un loc în care ai vrea să te intorci, din locurile deja vizitate?

Îmi e atât de dor de Bangkok, câteodată sunt la un click distanță de a-mi cumpăra bilete de avion către Thailanda. În ultimele 5 luni, mai aveam un click și cumpăram biletele de avion.

Bangkok. Mie dor de mor

Bangkok. Mie dor de mor

Există un loc în care nu ai mai vrea sa te intorci?

Cehia. Am fost, mi-a ajuns. Praga e frumoasă însă interacțiunile cu localnicii m-au dezamăgit. În trei zile, în orice local intram chelnerii încercau să ne prostească cu nota de plată. Mulți amici au avut aceași problemă și au rămas cu aceași impresie. Nu cred că vreau să mă mai întorc acolo vreodată. Motivul pentru care nu am scris pe blog despre Cehia e același. Pur si simplu nu o recomand nimănui. 

Ai ceva pațanii interesante din categoria „M-am pierdut!”?

Niciodată. Cel mai răul lucru care s-a întamplat e că am luat odată metro-ul în Rotterdam în direcția opusă. În rest nu m-am pierdut niciodată pentru că nu am un punct fix pe hartă unde vreau să ajung. Dacă fac o stradă în plus până la o anumită destinație, e doar un prilej pentru a vedea mai multe lucruri.

Unde ai calatori special pentru mâncare?

Asta e sigur cea mai complicată întrebare. În Franța mancarea e delicioasă, în orice colț al ei. Londra e fascinantă când vine vorba de haute cuisine sau nouveau cuisine. Italia iși are și ea rafinamentul ei, iar Spania ține și ea aproape. Thailanda este extraordinară pentru street food. Nu pot să aleg, dar pot să spun asta: dacă aș vrea să cheltuiesc puțin și să mănânc bine aș merge în Thailanda și Spania, dacă vreau ceva mai luxuriant și îmi permit să stric ceva bani aș merge în Londra sau Paris.  

Viermi, gandaci, tarantule, cine mai doreste?

Viermi, gandaci, tarantule, cine mai doreste?

Care este următoarea ta destinație?

Mâine dimineață la Londra și mă întorc seara. Dar să zicem că asta nu se pune, dat fiind faptul că nu merg să mă distrez, ci am ceva treabă.

Următoarea destinație de vacanță e Cuba și cel mai probabil Jamaica. Cu Jamaica încă mă gândesc, dat fiind faptul că eu călătoresc singur și am înțeles că e destul de periculoasă. Însă cel mai probabil Cuba sper că undeva spre sfarșitul lunii Aprilie.

Cum iti place sa iti structurezi calatoria?

Hmm, depinde. Vreau să văd principalele obiective turistice, dar nu fug de nebun de la un loc la altul. Mă interesează mai mult cum e atmosfera orașului, cum e lumea pe stradă, care sunt obiceiurile locale și ce îi face pe localnici fericiți. Am o listă de obiective turistice pe keep.google.com înainte de a pleca într-o anumită destinație.

Pe cine provoci?

Sunt curios ce spune Mirela care scrie pe extravita.ro  

You may also like...

5 Responses

 1. Alinuta spune:

  Erik… nici nu stii cat ma bucur ca ai reusit sa raspunzi provocarii, desi tu erai in plina febra a plecarii!!! 😛
  Mi-a facut mare placere sa aflu atatea lucruri noi…

  Bafta multa in tot ceea ce ti-ai pus in gand sa faci si abia asteptam dezvaluirea „enigmei”! 😉

 2. Mirela spune:

  Abia astept sa citesc despre Jamaica!

 1. aprilie 11, 2016

  […] Biletdecalatorie.com […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *