O întalnire cu tigrii bengalezi în parcul național Ranthambore

După ce am plecat din New Delhi (despre care am scris aici), următoarea mea destinație a fost parcul național Ranthambore. Așteptam plecarea din oraș cu gândul “în sfârșit plec din aglomerația asta nebună” și urma să fie prima mea călătorie cu trenul, nu foarte lungă, undeva la 6 ore. Aveam bilete cumpărate la sleeper class, care e un fel de clasa a 5-a, bilete care costă relativ puțin și vagoanele nu au aer condiționat. Dar până la urmă frica mea legat de călătorit noaptea cu trenul în India de unul singur a fost inutilă, n-am avut nicio problemă.

A doua zi la prânz am ajuns în Ranthambore, un sătuc indian în care vezi porci mistreți, cămile, vaci sau maimuțe plimbându-se prin sat fără nicio problemă. La hotel, eram singurul alb, în rest doar indieni. Trebuie să recunosc că am avut un moment în care am zis “ce mama dracului caut aici de unul singur?”. Dar cum în viață se zice de multe ori “tot răul spre bine” safariul avea să schimbe tot răul în bine.

Biletele pentru safari le-am rezervat pe http://rajasthanwildlife.rajasthan.gov.in/ unde poți să rezervi safari de dimineață (6:00 – 9:30) sau după masă  (16:00- 19:30). Eu mi-am rezervat în aceași zi unul de dimineață și unul de după masă pentru a umple ziua. Există două tipuri de vehicule, unul de tip camion (numit Canter) și unul de tip jeep (numit Gypsy). Am fost cu ambele și cred că e mai ok cu jeep-ul: are access în mai multe locuri, e doar de 6 persoane (nu de 30 ca și Canter-ul) și poți să afli mai multe detalii de la ghid.

Chestia cu biletele luate online te scapă puțin de țepele pe care indienii sunt dispuși să ți le tragă. Cei de la hotel, mi-au zis că prețul pe care l-am plătit online e doar jumătate, chiar dacă pe bilet scria că e prețul integral și singurul lucru ce trebuie plătit suplimentar e ghidul. Biletele printate nu sunt biletele finale, ci trebuie să te duci la casa de bilete cu cel puțin o oră înainte ca să-ți primești locul într-o mașină. Am mers de unul singur, la 5 dimineața pentru că orice intermediar indian vrea să-ți tragă țeapă.

Parcul național Ranthambore are 7 regiuni numerotate de la 1 la 7. Dacă vreți să vedeți tigrii, zonele cu cea mai mare probabilitate sunt 3, 4 sau 5, restul zonelor au doar căprioare, mistreți, maimuțe și păsări. Eu am fost în zonele 3 și 4, iar norocul a fost să văd un tigru. Parcul național se spune că are 87 de tigri.

berze

caprioara

cerb

DSC_0937

maimuta

Chiar dacă nu am văzut tigrul decât dimineața, safariul de după masă a fost la fel de plăcut ca şi cel de dimineață. Am fost într-un jeep cu doi australieni și doi indieni (care erau chiar destul de bogați) și a fost frumos. Multe păsări, crocodili, țestoase, mistreți, căprioare și cerbi peste tot.

Întâlnirea cu tigrul a fost probabil punctul culminant al întregului safari. Toată lumea era destul de entuziasmată când a văzut tigrul în lac, iar când acesta a început să se miște toți s-au ridicat în picioare. Poze peste poze, selfie-uri peste selfie-uri…

tigru2

tigru4

tigru3

Dacă sunteți in India pentru o perioadă de câteva săptămâni cred că ar trebui să adăugați acest loc pe hartă. E ceva diferit și chiar dacă temperatura e de 45 de grade: o experiență în jungla indiană este ceva unic.

DSC_0950

fly catcher

Tigru Bengalez

Tigru Bengalez

jungla indiana

Paun

mistret

fly catcher

 

You may also like...

2 Responses

  1. Mire spune:

    Superbe fotografii. Nici pe mine nu m-ar deranja temperatura de 45 de grade, chiar atât de ridicată este? Cred că este și multă umezeală în atmosferă, nu?
    Tigrul pare si el toropit de caldura 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *