O săptămână în New Delhi

De fiecare dată când vorbeam cu cineva care a fost în India a încercat să mă pregăteasca, moral, fizic și sufletește pentru ce o să mă aștepte. Dar când ajungi aici, îți dai seama că orice cuvânt e de prisos, că viața de aici nu poate fi descrisă în cuvinte și că orice comparație cu Europa nu-și are niciun rost.
India e o țară în care mentalitatea europeană nu prea merge. Aici nu merge să faci cum crezi tu că e ok sau să încerci modul tău de gândire. Soluția e simplă: ori te lași dus de val și încerci să intri în ritm, ori după o săptămâna te apuci de plâns și aștepți să pleci de aici pentru totdeauna.
Regulile de circulație, în majoritatea locurilor nu există. Singura regulă e să te oprești atunci când nu mai ai loc unde să mergi, adică înainte să intri în ăla din fața ta.
Oamenii sunt agasanți, nu neapărat într-un mod rău, probabil că vor să facă un ban de pe urma turiștilor. Dacă a intrat cineva în discuție cu tine pe stradă (și se întâmplă destul de des, dacă ești alb) așteaptă-te să te urmărească cel puțin vreo 150 metri, iar la final să încerce să te fraierească cu ceva sau să-ți vândă ceva.

Transport privat

Transport privat

Transport în comun

Transport în comun

La metrou e ca și în filme, mai ales în orele de vârf. Așa înghesuială n-am văzut nicăieri până acum. Ieri am fost de vreo 5 ori cu metroul, iar de 3 ori mi-au controlat buzunarele. Norocul meu e că am niște buzunare cu fermoar și alea sunt mai greu accesibile, așa că n-au luat nimic.
Dacă te plimbi prin mahala, așteaptă-te să fii primul alb pe care l-au văzut în viața lor. Mai ales copiii. Din toată mizeria care e acolo, tu pentru ei ești ceva strălucitor care iese în evidență.

Copil la Sava Masjid

Copil la Sava Masjid

Copiii tot timpul fericiti cand vad turisti

Copiii tot timpul fericiti cand vad turisti

contraste

Contraste

Contrastele sunt imense, la două stații de metrou distanță viața e total diferită. Mizeria de pe stradă e înlocuită cu verdeață, numărul claxoanelor pe minut e redus drastic și ai de-a face cu o țară civilizată.

Catre Gate of india

Catre Gate of india

Cultural și spiritual, Delhi are multe de oferit. Temple peste temple, religie diversificată, viață strict bazată pe religie în anumite cazuri.
Dacă te aștepți ca Delhi să fie o continuă mahala, te înșeli. Cam 30% din oraș e murdar și probabil rămas în timp mult de tot. Restul, ține cât de cât pasul cu evoluția. Poluarea e peste tot, destul de rău, dar după un anumit timp te obișnuiești.
La urma urmei, orașul probabil nu e cea mai bună destinație turistică din India, dar merită să petreci câteva zile aici. Populația orașului e mai mare decât a României (acum cică ar avea 18.4 milioane locuitori). Dacă ți-e frică de agitație, oameni mulți pretutindeni, ești claustrofob, ți-e frică de vulturi și mulți câini vagabonzi atunci probabil că orașul te va dezamăgi. În schimb dacă ești pregătit să descoperi o lume diferită decât cea în care te-ai născut, în care te-ai obișnuit să te plângi de toate lucrurile pe care nu le ai, te invit aici. Iar când te vei întoarce la viața ta, vei aprecia cu îndârjire tot ce ai, iar modul cum vei percepe ceea ce e cu adevărat necesar pentru tine probabil se va schimba.

Pe strada in Delhi

Pe stradă în Delhi

Internet de mare viteză

Internet de mare viteză

În orice caz, Delhi te va schimba. Pentru mine a fost o lecție de viață pe care nu am primit-o în 16 ani efectivi de școală de la niciun profesor. O lecție pe care n-aș fi putut să o primesc decât aici, pentru că doar aici, în Delhi este o sală de clasă care să aibă toate cele necesare: simplitate, viață modestă, contraste, sărăcie și un mod de gândire diferit.
Mâncarea de pe stradă arată delicios, uneori chiar miroase excelent, însă în afară de mălai copt pe jar nu am avut curajul să încerc. Cred că trebuie să ai o doză de nebunie să te încumeți la “street food” în Delhi. Înainte să vin aici, am crezut că sunt capabil, dar aparent e prea dificil.
În schimb, mâncarea din localuri e ieftină. Am mâncat cu maxim 350 rupee cel puțin două feluri de mâncare. Asta e undeva la 22 de lei. Am gustat cei mai delicioși mango pe care i-am mâncat în viața mea, iar papaya este extrem de dulce. Bananele sunt cam 30 rupee vreo 5 (da cam 1.8 lei), iar până acum (spre norocul meu), pastilele de Imodium sunt neatinse.

Meniu

Meniu

Turistic New Delhi are câteva locuri pe care ar fi bine să nu le ratezi.

Jama Masjid

Este cea mai mare moschee din India și locul unde în fiecare vineri se strâng cel puțin 25.000 de musulmani. Se spune că 30% din populația orașului New Delhi e musulmană. Capacitatea ei este de 85.000 de locuri, iar astfel se situează undeva pe locul 15 în topul celor mai mari moscheei din lume. Grand Mosque de care v-am povestit aici are capacitatea doar de 40.000 de credincioși.

Java Masjid

Java Masjid

Coranul

Coranul

Am ajuns la moschee pe la ora 13, iar dat fiind faptul că în toate moscheele trebuie să umbli desculț și afară erau 40 de grade, am crezut că umblu pe foc. După vreo 10 minute căutam toate colțurile care erau umbrite și după alte 10 minute am început să umblu în ciorapi. 🙂

Java Masjid pe la margini unde e umbră

Java Masjid pe la margini unde e umbră

Gurudwara Bangla Sahib

Nu știam la ce să mă aștept când am ajuns aici. Nu știam care sunt regulile, nu știam nimic despre ce înseamnă un loc al Sciților (Sikht în Engleză). Am ajuns acolo și am observat că toată lumea umblă descălțată, așa că m-am descălțat și eu și mi-am pus încălțămintea în ghiozdan și am pornit către Gurudwara (Gurudwara este considerată ca fiind clădirea în care poți să mergi și să te rogi, odihnești sau să citești o carte), însă pe drum am fost oprit de un Sikht care a văzut că sunt turist (nu prea vezi mulți albi în zonă) care m-a întrebat unde îmi e încălțămintea. I-am spus că în ghiozdan, după care mi-a precizat că nu am voie să intru cu încălțăminte în clădire. S-ar putea să vi se pară absurd, dar face parte din religia lor și respect chestia asta. Așa că m-a condus la centrul pentru turiști, care e o încăpere unde poți să îți lași încălțămintea și să întrebi informații.
Aici, mi s-a pus un turban pe cap (pentru că bărbații nu au voie să intre fără să aibă capul acoperit) după care unul din Guru care lucra aici a venit și a început să-mi explice puțin despre ce înseamnă acest cult. În lume sunt doar 27 de milioane de Sciți, din care 20 de milioane în India. Am aflat că fiecare Gurudwara are un loc pentru turiști unde poți lăsa încălțămintea, că nu ai voie să intri cu tutun în templu (sau cu orice alte narcotice) și am fost întrebat dacă vreau să vizitez de unul singur sau vreau pe cineva să-mi arate împrejur. E prima dată când merg într-un loc religios și pot să simt că religia nu se bazează pe venerarea unui zeu. Sikhismul se bazează pe faptul că toate religie sunt egale atât timp cât scopul lor este să lumineze adepții.
Învățăturile sciților se bazează pe principiul egalității dintre oameni și respinge orice formă de discriminare.
Sciții se deosebesc ușor. Bărbații poartă turban și au neapărat barbă lungă. În fiecare Gurudwara se servește mâncare gratis, pentru toți cei care vor. Poți să contribui la bucătărie ajutând sau poți să donezi bani.

Gurudwara Bangla Sahib

Gurudwara Bangla Sahib

In Gurudwara

In Gurudwara

Am învățat aici că totul în lumea asta se întamplă pentru un anumit motiv, iar orice lucru este o învățătură. Guru m-a întrebat ce învață oamenii prin faptul că primesc mâncare gratis? Sincer, habar n-aveam. Pentru că sunt întotdeauna mulți, iar ai de hrănit multe guri, mâncarea durează până când este servită. Lecția pe care o înveți este răbdarea. Dacă ai nevoie de ceva în viață, așteaptă și probabil se va întampla.
Toate discuțiile cu Guru aveau legătură cu realitatea. Chestii pe care probabil le auzisem, dar aveam oarecum nevoie de o confirmare. Am primit o lecție pe care în 16 ani de viață nu am auzit-o de la nimeni. Un om care, lăsând la o parte apartenența religioasă era capabil să vorbească engleză la perfecție (chiar dacă nu a fost niciodată în afara țării), care putea să-mi explice cum se aplică (în viața de zi cu zi) faptul că “forțele care se resping se atrag asemeni unui magnet sau protonii și electroni care gravitează în jurul nucleului unui atom”. Probabil că era cel mai citit om pe care l-am întalnit în viața mea.
Mi-ar place ca într-o bună zi să pot să mă întorc.

Unul dintre Guru de la Gurudwara

Unul dintre Guru de la Gurudwara

Lotus Temple

Lotus Temple este relativ nou și pare asemănător cu opera din Sydney. Este un loc în care orice credincios poate să vină să se roage. Un loc unde toate religile sunt acceptate ca fiind egale. Parcul din jur e frumos și curat, merită să te plimbi.

Lotus Temple

Lotus Temple

Lotus Temple 2

Lotus Temple 2

Chadni Chowk și piața de condimente

Chadni Chowk este o zonă din Delhi căruia nici nu știu cum să-i spun. În orice caz, are asemănarea unui bazar în mijlocul unei mahalale. Gândiți-vă o zonă rămasă în urmă din punct de vedere evolutiv, o zonă în care conceptul de curat este pierdut. Totuși e un loc bun unde poți să cumperi aur și bijuterii (India fiind cel mai mare consumator de aur din lume). E full de lume și găsești tot felul de lucruri la prețuri destul de ieftine. Eu m-am limitat la un cercel de aur.
Piața de condimente este cea mai mare din Asia. Merită să te pierzi și să vezi tot felul de condimente. Am găsit și parfumuri indiene, dar pentru mine sunt prea puternice așa că doar le-am testat.

Prin bazar

Prin bazar

Piața de condimente

Piața de condimente

India Gate
India Gate este asemănător Arcului de Triumf arhicunoscut în multe orașe din Europa. Este înconjurat de o zonă verde unde poți să stai și să te relaxezi.

Gate of India

Gate of India

Qutub Minar

Un patrimoniu UNESCO din Delhi pe care nu ar trebui să-l ratezi. Este al doilea cel mai înalt turn din India, 72.5 metrii. Toate ruinele dimprejur sunt interesante și merită vizitate. Am ajuns acolo la 6 și am cerut ghid audio, evident că n-am primit pentru ca “mai sunt doar 30 de minute până la închidere și că ar trebui să luam un ghid”. Asta e țeapa tipic indiană așa că am zis pas.

Ruinele de la Qutub Minar

Ruinele de la Qutub Minar

Turnul de la Qutub Minar

Turnul de la Qutub Minar

Un fel de 11 Septembrie

Un fel de 11 Septembrie

Lodhi Garden

Un parc foarte frumos, plin cu verdeață, departe de sunetele claxoanelor și de traficul infernal. Palmieri, iarbă verde, un loc unde poți să te relaxezi sau să faci picnic.

Lodhi Garden

Lodhi Garden

Relax

Relax

Socializare

Socializare

Au rămas temple și locuri pe care nu le-am văzut și aș fi vrut să le văd. Dar nu vreau să fug de la un loc la altul doar de dragul vizitei, nu-mi place.
India e fascinantă nu doar atunci când vizitezi un obiectiv turistic, e fascinantă la fiecare pas pe care-l faci.

You may also like...

7 Responses

 1. Mirela spune:

  WAW! Super articolul, realist, concret, exact pe sufletul meu. Cred ca imi dau seama cum te simti si cum te schimba, desi nu prea ma tenta India, daca mai citesc mult aici la tine incep sa ma gandesc la cum ar fi.
  De ce nu ai pus o poza cu turbanu?
  calatorie frumoasa in continuare, astept noi povesti!

 2. Florina spune:

  Aoleo…. cat de frumos poa’ sa fie, cu contraste sau fara, cu civilizatia si saracia la un loc… Am rude plecate in New Delhi de 3 ani, astfel, am si avut sansa de a primi vreo 4 kurtas cu care ma mandresc f tare in zilele caniculare 😀 … lucky me…. Apropo… recomand fanilor Indiei site-urile: Jabong.com si Myntra.com. Au preturi excelente, numai ca transportul ustura tare.
  Revenind la articolul tau, Erik, din cate am inteles, in fata mall-urilor stau persoane, pe care le „contractezi” sa care cosul dupa tine ore intregi, pentru cat te lasa inima sa le dai… 1 leu- 2 in banii nostri. Pacat ca acolo este prea mare diferenta dintre paturile sociale, cu toate astea, India face bani frumosi din turism si „imaginea saraciei”. Poate ca asta e si motivul pt care nu prea se schimba multe pe acolo. Saracia atrage turistii… ?! Bine ca la noi, in Romania, inca nu s-au „desteptat” ASTIA in acest sens… poate am avea si noi turismul mai dezvoltat…. Hahahaha 😀
  Un articol f bun, Erik, bravo! Asteptam si alte povesti si foto. Take care on Himalayas!
  Numai bine!

 3. Andreea spune:

  Buna, tu ai facut vaccinurile cand ai mers in India?

 4. Dorin spune:

  Buna ziua,sunt intr-o intilnire cu viitorea sotie din Bhutan. Am stabilit sa ne intilnim in India. Ma puteti ajuta cu niste informatii ? Am inteles ,ca este o problema cu viza pentru Bhutan .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *