Vacanță la Marea Adriatică: Monopoli

Dolce far niente…această concepție despre viață a italienilor care sună atât de prețios și pretențios într-o lume a lucrurilor pe repede-nainte ne-a chemat încă o dată spre Marea Adriatică anul acesta. Noi  ne-am îndrăgostit de simplitatea, liniștea și frumusețea  acestor locuri încă de anul trecut, când ne-am lăsat convinși de articolul scris de Mădălina despre Polignano a Mare  și de prețurile foarte bune la biletele de avion și ne-am îndeplinit dorința de a vedea sudul Italiei.  Atât de mult ne-a plăcut încât ne-am promis că o să ne întoarcem pentru că am fost fascinați de albastrul apei, de ospitalitatea oamenilor și de gustul incomparabil al mâncării. Dacă anul trecut am ales să stăm cât mai aproape de Bari, pentru a ne fi mai ușor cu transportul până la aeroport, anul acesta ne-am aventurat spre Monopoli, un orășel plin de viață pe care am reușit să-l vedem doar pe fugă anul trecut.

 

Monopoli este situat chiar pe malul Adriaticii, la 40 km sud de Bari. Cea mai practică și ieftină variantă de a ajunge aici este cu avionul și apoi cu trenul. Wizz Air are zboruri spre aeroportul din Bari din Timișoara, Cluj și București la prețuri foarte ok (aruncă o privire pe site-ul lor cu câteva luni înainte de perioada în care vrei să mergi și vei găsi bilete și la 50, 60 ron).  Din Timișoara poți zbura spre și dinspre Bari lunea și vinerea, așa că dacă te gândești la un weekend prelungit la mare, sudul Italiei este întotdeauna o idee bună, mai ales că zborul nu durează mai mult de o oră iar clima este mereu blândă aici.

Din aeroport, poți ajunge foarte ușor în gara centrală din Bari cu autobuzul 16 pe care îl iei fix din fața terminalului Sosiri. Biletul costă 1 euro și în aproximativ 40 minute ești în oraș. Dacă preferi taxiul, costul unei călători spre gară este de 20 euro. Din Bari Centrale te mai desparte de Monopoli o călătorie de aproape 40 minute cu trenul. Un bilet TrenItalia costă 3,1 euro și se poate cumpăra de la aparatele amplasate peste tot în gară. Dacă știai că Italia este o țară scumpă, ei bine, poți uita de asta aici.

Noi suntem înnebuniți după albastrul apei și după mirosul de alge și sare, așa că am ales un apartament pe țărmul mării, foarte aproape de două plaje cu nisip fin. Locația a fost perfectă, chiar în fața apartamentului nostru se întindea marea și în zare vedeam doar linia orizontului și câte o bărcuță pescărească.

Dacă aș mai merge o dată, cred că aș alege să stau în centrul vechi. E un aer aparte aici, pe străduțele înguste, cu clădirile vechi dar îngrijite, cu balcoane cochete și pline cu flori. Dimineața e un pic de forfotă, localnicii își beau cafeaua rapid, în picioare, la bar și apoi aleargă spre treburile lor. La amiază, toți își fac siesta și străduțele sunt pustii dar seara orășelul vechi prinde din nou viață. Pe scaune, în fața ușilor, la terase sau pe malul mării, oamenii se strâng și discută gălăgios, în inconfundabilul stil italian. De la terase se aude muzică  lentă  iar în lumina felinarelor vezi valurile spărgându-se de mal…cum să-ți dorești sa mai pleci de aici?

Mâncarea…cred că nu există loc în care să nu-ți placă mâncarea aici. Și spun asta pentru că de la foccacia luată de la colțul străzii, până la fructe de mare în centru, nu a fost masă după care să nu exclamăm: Mamma mia! Ne-am propus ca în fiecare seară să încercăm un loc nou și totuși 3 seri din 7 am ales La Dolce Vita, un restaurant din centrul vechi, unde am mâncat cele mai bune paste cu fructe de mare.

Monopoli este un oraș mic în care distanțele dintre principalele obiective pot fi străbătute lejer într-o plimbare. Centrul vechi în sine este un labirint care merită descoperit și admirat. Noi ne-am plimbat zilnic pe străduțele înguste și tot nu ne-am săturat să descoperim magazinele cu suveniruri, balcoanele cu flori sau să tragem cu ochiul în bucătăriile a căror uși dădeau fix în stradă. Nu ne-am săturat nici de plimbările lungi pe faleză sau de  dulcea leneveală pe plajă…

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *