Varanasi – De la spiritualitate la morbiditate

Pentru fiecare hindus, probabil cel mai important oraș este Varanasi. Acesta este un fel de Ierusalim al creștinismului și un fel de Mecca al islamismului, fiind considerat de mulți cel mai vechi oraș din lume. Fondat de Shiva, acum 5000 de ani, pe malul râului Gange, Varanasi este orașul unde hindușii care sunt aproape de moarte sunt aduși pentru a muri aproape de “Mama Ganga”.

Dimineața pe Gange

Dimineața pe Gange

Orașul nu are foarte multe lucruri de vizitat, întreaga “acțiune” se desfășoară pe Gange, iar malul este împărțit în diviziuni numite Ghat. Termenul de Ghat practic înseamnă clădire a cărei trepte se termină în apă, clădirile fiind construite de zei hinduși sau de conducători.

Ghat

Ghat

Dar dacă ești în India și crezi că poți să vezi cadavre arzând, câini care fug cu câte-o mână în gură, s-ar putea să te intereseze să vizitezi cel mai vechi oraș din lume.

Două dintre Ghat-uri sunt considerate crematorii, adică morții sunt aduși aici pe un pat de flori și arși. Se spune că lemnul folosit este exact cât este necesar pentru a arde un cadavru (pot să zic că e vrajeală), iar cei bogați folosesc și lemn de santal(care e foarte scump) pentru a emana un miros frumos. La întregul ritual, au voie să participe doar bărbații, femeile nu sunt acceptate, pentru că sunt emoționale, iar sufletul celui mort poate să rămână prins în lumea aceasta, dar ca turist poți să te apropii.

Crematoriu pe Gange

Crematoriu pe Gange

Ritualul este condus întotdeauna de persoana cea mai apropiată (soț, fiul cel mai mare, tată, bunic, etc) care trebuie să fie ras pe tot corpul (inclusiv sprâncenele), altfel nu are voie să oficieze ceremonia.

Bun bun, dar oricine poate să ardă pe oricine? Dacă vreau sa scap de un cadavru? Există vreo autoritate legală care să controleze întreaga acțiune?

Aparent, da. Statul Indian s-a implicat, iar cadavrele sunt arse doar după ce primesc acordul de la un reprezentat.

Pe lângă asta, preoții Sadhu, cei mușcați de cobră, leproșii, gravidele și travestiții nu sunt arși, ci aceștia au o piatră legată de ei și aruncați in mijlocul râului.

Preot sadhu

Preot sadhu

Preot sadhu

Preot sadhu

Cel mai bun mod de a observa acest ritual este să închiriezi o barcă și să vezi întrega acțiune din barcă. Seara, există un ritual care durează o oră, pe care toată lumea încearcă să-l vadă din mijlocul râului.

Barcă pe Gange

Barcă pe Gange

ofranda

Ofrandă. Se spune că atunci când o aprinzi o dorință ți se va împlini

Eu am rămas puțin șocat. Sincer, e greu să vezi vaci care rod florile de pe cadavre, câini care se bat pentru o bucată de mână, cadavre care ard, oameni care fac baie în Gange la 5 metri de locul unde cenușa și rămășitele au fost aruncate, preoți Sadhu, mizerie, cenușă, care vrei nu vrei, e peste tot inclusiv pe tine.

Cel mai bun mod de a vizita Ghat-urile este să te trezești dimineața și să pleci de la un capăt la altul, iar seara să te urci într-o barcă și să observi ritualul. Durează ceva, sunt câțiva kilometri buni, dar e o plimbare care merită făcută.

Ghaturi

Ghaturi

Varanasi e totodată un oraș plin de hipioți. Dacă vă întrebați care e motivul ca ei să vină aici, într-un oraș destul de murdar, fără prea multe lucruri de făcut e simplu: poți să consumi iarbă (ganja și bhang) legal.

Atenție! biletdecalatorie.com NU susține consumul de narcotice sau stupefiante (oricât de ușoare ar fi), iar sfaturile pe care le scriu mai jos le încercați pe propria răspundere. Nu am nicio răspundere pentru ce vi se poate întâmpla.

Așa, după cum spuneam mai sus poți să consumi ganja și bhang fără probleme. Ganja e marijuana pe care o găsești peste în Europa, dar mie mi s-a părut mult mai slabă. Bhang în schimb, e ceva verdeață pe care o au indienii, care e bună bună! Toată lumea încearcă bhang în combinație cu lassi. Lassi e un iaurt extrem de delicios care poate să fie amestecat cu ce fructe vreți voi (dacă sunteți in India neapărat trebuie să încercați asta). În Varanasi, cel mai bun lassi este la un bar numit Blue Lassi Shop.

Deci Bhang Lassi merită încercat dacă sunteți în Varanasi, dar aveți grijă cum și unde. Poți să ceri un Bhang Lassi slab, mediu și tare (în funcție de cantitatea de iarbă pe care o pun în el). Ca să nu fiți prostiți, spuneți că vreți să vedeți ce calitate are și cereți să vă aducă să mirosiți. Există numeroase povești prin care turiști care au consumat un Bhang Lassi au adormit pe undeva și s-au trezit fără să mai aibă telefon, bani și alte lucruri. Pentru ca să nu pățiți asta, cereți să vă pună Lassi-ul în ceva și îl consumați atunci când sunteți în cameră sau undeva unde e în siguranță. De preferat să mai fie cineva cu tine, eu eram cu doi prieteni englezi și am luat 3 lassi-uri tari. Efectul e aproximativ după o oră și ține cam 3-4 ore. E destul de interesantă toată senzația, eu vă spun doar că m-am întalnit pe stradă cu îngerul păzitor :-)).

Ganja e ieftină, nu plătiți mai mult de 10-20 rupee (cam 30 de bani) pe 5 grame. Mergeți la magazinele legale (ei zic Gov. Shops – de la magazin guvernamental).

Dacă doriți altceva, doar întrebați pe unul care vă oferă Ganja pe stradă. În Varanasi m-a dus unu pe o străduță (nu vă fie frică, poliția e prezentă din 25 în 25 de metri) a deschis o ușă și a apărut unu care avea tot ce-ți trece prin minte de la ganja la heroină, LSD, amfetamină, cocaină de la chinezi. I-am zis prietene, nu-s pentru astea aici, așa că am plecat în drumul meu.

Pe scurt: Bhang Lassi și Ganja e ok să le încercați, nu vă băgați la chestii mai complicate pentru că sunteți în India (eu personal nici în afara Indiei nu le-aș încerca pe celelalte). Dacă pățești să ți se facă rău, nu știu dacă ajungi la spital pe post de pacient sau de donator de organe. Pe Bhang Lassi nu dați mai mult de 100 rupee, oricât de mult insistă. Prețul corect e vreo 60 rupee unul, dar ajungi cu greu la el.

Fiți responsabili în cazul în care încercați nebuniile astea!

Pe curând.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *