Vinul de Porto – diferentele intre ruby, tawny si vintage

Magazinul de la Cockburn's
Magazinul de la Cockburn's
Vin de Porto: rosu si tawny

Vin de Porto: rosu si tawny

Depozitul cramei Cockburn's

Depozitul cramei Cockburn’s

Cu siguranță ai auzit de Porto și datorită vinului care îi poartă numele. Când am vizitat crama Cockburn’€™s am aflat câteva lucruri interesante și despre cum este lăsat la maturare vinul produs de ei. Ghidul ne-a prezentat cum sunt produse cele 3 tipuri principale de vin produse de ei: ruby, tawny și vintage. Ele respectă caracteristicile vinului de Porto, adică sunt dulci și destul de tari, dar sunt diferite datorită tehnicilor de maturare folosite.

Ruby

Să începem cu vinul ruby. Acesta este lăsat la maturare 5 sau 6 ani în butoaie mari, făcute din stejar franțuzesc (așa spun ei, dar când am întrebat de unde vine stejarul, ghidul mi-a spus că nu neapărat din Franța, doar că specia lui se numește așa. Am ținut să precizez asta pentru că știu că stejarul din România este exportat pentru a fabrica butoaie de vin în Franța). Să revenim: vinul ruby pe care îl lasă în butoaie 6 ani este numit: Special Reserve, deoarece în mod normal cele mai multe crame îl lasă doar 5 ani. Acesta este, după cum îi spune și numele, un vin de culoare roșu intens și foarte dulce.

Depozitul cramei Cockburn's

Depozitul cramei Cockburn’s

Vizita la crama Cockburn's

Vizita la crama Cockburn’s

Tawny

Vinul tawny este de culoare roșu-portocaliu și are un gust ceva mai puțin dulce decât cel ruby. Ghidul ne-a spus că acesta este vinul pe care toți portughezii în consumă la mesele în familie. El este lăsat la maturare în butoaie mai mici și este de 2 tipuri. Vinurile pe care este scris un anumit an, arată că tot vinul din acea sticlă provine din recolta din anul respectiv. Cel pe care este scris spre exemplu „€œCockburn€’s 10 Years Old Tawny Port”, înseamnă că provine din „căsătoria” a două vinuri diferite, dar ca medie, vârsta lui este 10 ani. Pot fi de exemplu un vin de 8 ani și unul de 12.

Vinul ruby și vinul tawny nu devin mai bune cu cât sunt lăsate mai mult în sticlă, așa cum este cazul altor băuturi. Ele au „trăit” deja procesul de maturare în butoaie, iar când sunt îmbuteliate sunt numai bune de consumat.

Curtea interioara de la Cockburn's

Curtea interioara de la Cockburn’s

Depozitul cramei Cockburn's

Depozitul cramei Cockburn’s

Vintage

Vinul vintage în schimb, după cum îi spune și numele, este cel care cu cât este lăsat mai mult în sticlă, cu atât devine mai bun și mai valoros. El este lăsat la maturare în sticle, iar dopul din plută contribuie la intensificarea calităților lui. De aceea el trebuie păstrat neapărat în poziție orizontală, pentru a avea contact cu dopul de plută. În caz contrar, vei avea surpriza neplăcută că el să se transforme în oțet.

Curtea interioara de la crama Cockburn's

Curtea interioara de la crama Cockburn’s

Degustand vin: rosu si tawny

Degustand vin: rosu si tawny

Încă o curiozitate despre crama Cockburn€’s: în depozitele lor speciale, păstrează vinuri care au peste 150 de ani. Ei spun că sunt neprețuite și nu au intenția de a le desface (cel puțin nu în viitorul apropiat).

Cam atât am avut eu de împărtășit despre vinurile de Porto.
Tu ce părere ai despre ele?

Pe care ai vrea să le încerci?

Sau pe care l-ai încerat deja? 🙂

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *